[B3 1.8 PM+LPG]Kontrolka CAT się zapala.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
[B3 1.8 PM+LPG]Kontrolka CAT się zapala.
Witam, jechałem dzisiaj ze znajomym jego Audi. Podczas jazdy 2 lub 3 razy zaświeciła mu się czerwona kontrolka CAT i piszczało, po czym po chwili ucichło i kontrolka się wyłączyła (trwało to za każdym razem około 1-2 sekund). Co to może być? Mówił, że ostatnio wymieniał sondę lambda.
przed chwilą własnie myslałem o zapchanym katalizatorze...
a czy sa problemy z zapalaeniem samochodu ??
lub moze auto jest mulaste ??
z tego co pamietam to katalizator (chyba ze to wersja z wydechem spawanym) mozna odpiać i wtedy odpalić samochód ...
ale odgłos bedzie nieziemski
lub go odkręcić i zobaczyć w jakim stanie jest porcelana.
czy widać coś przez te dziurki czy jest zapchana i czy wogóle jest cała
ale skoro piszesz ze była wymieniana lambda i ze po jej wymianie tak sie dzieje to sprawdził bym jej połączenie i styki.
jesli masz dostęp do oscyloskopu to wepnij sie do przewodu sygnałowego i sprawdz jaki bedziesz miał przebieg. lub tez zwykłym miernikiem i sprawdź czy pojawia sie naprzemian napięcie 0V -> 1V (lub też niecały 1V różnie w zaleznosci od sondy i jej wykonania)
a czy sa problemy z zapalaeniem samochodu ??
lub moze auto jest mulaste ??
z tego co pamietam to katalizator (chyba ze to wersja z wydechem spawanym) mozna odpiać i wtedy odpalić samochód ...
ale odgłos bedzie nieziemski
lub go odkręcić i zobaczyć w jakim stanie jest porcelana.
czy widać coś przez te dziurki czy jest zapchana i czy wogóle jest cała
ale skoro piszesz ze była wymieniana lambda i ze po jej wymianie tak sie dzieje to sprawdził bym jej połączenie i styki.
jesli masz dostęp do oscyloskopu to wepnij sie do przewodu sygnałowego i sprawdz jaki bedziesz miał przebieg. lub tez zwykłym miernikiem i sprawdź czy pojawia sie naprzemian napięcie 0V -> 1V (lub też niecały 1V różnie w zaleznosci od sondy i jej wykonania)
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Problemów z odpalaniem nie ma, auto nie muli. Powiem żeby pojechał do warsztatu gdzie mu zmieniali tą sondę i w ramach reklamacji naprawili - bo ona była jakoś dolutowywana... Jeśli nic nie pomoże, to pojedzie się do kogoś innego.
[ Dodano: 2008-10-07, 23:10 ]
Danek no trzeba będzie i to zrobić. Ale pierw myślę, że warto jeszcze raz sprawdzić tą sondę. Nie wiem gdzie on to robił ale wiem, że przed wymianą tego nie było...
[ Dodano: 2008-10-07, 23:10 ]
Danek no trzeba będzie i to zrobić. Ale pierw myślę, że warto jeszcze raz sprawdzić tą sondę. Nie wiem gdzie on to robił ale wiem, że przed wymianą tego nie było...