Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All]Kontrolka oleju a filtr oleju

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
Przemo80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo80b3 » 21 lis 2010, 19:53

Audi ojca jezdziło na lotosie 15w 40. auto zalane valvoline-m 10w 40 i zaobserwowałem lesze uszczelnienie niz odwrotnie. Kiedyś ciekło cały czas spod osmy a teraz sucho i nic nie bierze
Z tego co rozumiem, Lukaszbroz nie przeszedł na 5W40 tylko 10W40 :-D Tak czytam ten temat i patrzę, że sporo osób zmieniło olej z minerała na półsyntetyk, u mnie też niedługo szykuje się wymiana oliwy, więc zastanawiam się nad zalaniem 10W40, obecnie mam Castrol Magnatec 15W40, wg licznika 245tys. km ale pewnie dużo więcej, bo auto było kupione z niedziałającym zliczaniem km. I chyba się jednak zdecyduję na półsyntetyk :-)

Awatar użytkownika
marcinGD
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marcinGD » 21 lis 2010, 20:12

Przemo80b3, musisz ocenić stan silnika i podjąć męską decyzje. Mi ta kontrolka oleju nie dawała spokoju i stwierdziłem fakt, że jak ma się coś stać złego z silnikiem to się stanie prędzej czy później. Tym bardziej, że pierwszy rozruch bez smarowania który trwał nawet i aż 2sek. nakładał się na siebie za każdym razem i dla silnika na pewno nie było to przyjemne i korzystne.

Awatar użytkownika
Przemo80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo80b3 » 21 lis 2010, 20:20

No na silnik nie narzekam, musiałem tylko zlikwidować wycieki oleju (pod pokrywą zaworów-uszczelka i miska olejowa-też uszczelka) bo z tamtych miejsc leciał olej. Teraz od wymiany do wymiany muszę gdzieś 1L oleju dolewać. A co do silnika na benzynie odpala od momentalnie a kontrolka gaśnie po 1-2s. po jakimś czasie zgaszę go i muszę 1-2s. zaczekać aż znowu się kontrolka zapali. A jak znowu odpalam po zgaszeniu to gaśnie gdy kręcę rozrusznikiem. W zimie nie było problemu przy -30 na benzynie wystarczyło parę razy pedałem gazu popompować, wyciągnąć ssanie na max. i palił od strzała, aż się dziwiłem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl