Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8E 112KM silnik DZ] kontrolka wody świeci/ła

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Mamber
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8E 112KM silnik DZ] kontrolka wody świeci/ła

Post autor: Mamber » 23 maja 2011, 22:52

Witam, mam problem taki, że hm odpaliłem Audi 80 B3 1.8E 112KM oznaczenie silnika DZ, 1991r, i przejechałem może 4 km, i zaczęła mrugać kontrolka wody no to szybko zgasiłem. Otworzyłem maskę, jakieś tam czujniki poruszałem, i teraz się nie świeci, ale nie wiem czy nie będzie, chwilę dałem gazu, aby zobaczyć czy wiatrak się włączy, i się włączył czyli działa. Jedyne co jeszcze, to wskazówka nie pokazuje mi temperatury silnika? dlaczego? co odpowiada za ta wskazówkę co pokazuję temperaturę? jakiś czujnik?
Proszę o porady i pomoc, dziękuję Wszystkim!

Awatar użytkownika
bloku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Michal
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG
Kontakt:

Post autor: bloku » 24 maja 2011, 08:39

Najprawdopodobniej padł Ci czujnik temperatury podający sygnały na deskę rozdzielczą. Ale w pierwszej kolejności sprawdź wtyczkę oraz kable. Często kable ze starości pękają i nie przewodzą poprawnie.

Mamber
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mamber » 24 maja 2011, 09:25

kable i przewody są wporządku, później zrobię fotkę bo nie wiem dokładnie który to, koło bloku silnika na górze są takie dwa czujniki, i jeden pod spodem z boku taki zielony, na górze jest niebieski i a drugo to nie pamietam koloru zrobię fotke;).
Teraz kontrolka się nie świeci, nie wiem czy szczęście po wczoraj, ale nie pokazuje mi temp, tzn wskazówka się nie podnosi nic a nic ...
Czy warto bawic sie z zamiennikami czy lepiej zainwestowac w BOSCH?

Awatar użytkownika
bloku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Michal
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG
Kontakt:

Post autor: bloku » 24 maja 2011, 09:29

Ori to ori...nawet jeśli używka.

Mamber
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mamber » 25 maja 2011, 00:09

nie swieciła kontrolka aż do teraz, odpaliłem może 1 minuta minęła i się zaczęła świecić, przejechałem na szybko, może 4km aby tylko dojechać, i otworzyłem maske poprostu zobaczyć, zauważyłem, że chłodnica jest strasznie gorąca, czy powinna taka być? oO wydaje, mi się że wcześniej nigdy taka nie była, i te 2 gumowe węże od niej także gorące, jeden taki grubższy na górze drugi mniejszy na dole, chłodnica nie powinna się nagrzewać prawda?, co do tego wszystkiego ma POMPA WODY? czy też może to być przyczyna gorącej chłodnicy? bo kontrolka to pewnie czujnik/i, a chłodnica?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl