Witam. Na początek się wytłumaczę, że jestem tutaj nowy, nie bardzo wiem czego i jak szukać, poza tym nie mam za dużo czasu żeby na necie siedzieć. Jeżeli jest gdzieś odpowiedź na moje pytanie, to proszę jakiś link, jak nieodpowiedni dział to proszę o przeniesienie.
Jadę sobie autkiem po Holandii autostradą i przegapiłem zjazd na stację. wskazówka była już na czerwonym polu, więc nie zbyt dużo. W pewnym momencie szarpnęło mi autem. Pierwsza myśl brakło benzyny ale wskazówka pokazuje że jest jeszcze, ale wiadomo mogła się zawiesić. Kilka razy sie to powtórzyło, ale znalazłem stację, zatankowałem do połowy baku i jazda. Po pewnym czasie znowu to samo ze dwa razy, tzn jadę ok 3000 na obrotomierzu, nagle auto mi hamuje jakbym zdjął nogę z gazu a wskazówka spadła na zero obrotów. Trzymałem nogę na gazie i po 1 - 2 sekundach wróciło do normy. Za trzecim razem po pewnym czasie nic sie nie poprawiło więc zatrzymałem się i juz nie odpaliłem. Ale tak po postoju ok 30 min jakimś cudem silnik zapalił i przejechałem 60 km do domu bez problemu, a dzisiaj kilka razy paliłem, jeździłem krótkie dystanse i na razie jest ok.
Początkowo obstawiałem że coś nie tak z pompką, ale dzisiaj doszedłem do wniosku że pewnie raczej wina prądu. Jadąc na pewnych obrotach po odłączeniu pompki obroty powinny spaść nieznacznie, tak jak przy zdjęciu nogi z gazu. A przynajmniej tak mi i sie wydaje. Tutaj sytuacja jest taka że 3 tys, od razu 0, a za chwilkę znowu te 3 tys.
Gdybym był w Polsce to bym to jakoś ogarnął, a tutaj beż znajomości języka nie wytłumaczę nikomu co jest nie tak. Sprawy mechaniczne sam sobie jestem w stanie ogarnąć, ale najpierw muszę wiedzieć czego i gdzie szukać. Jak ktoś ma pomysł czego i gdzie szukać to będę wdzięczny.
[80 B3 PM] Nagły spadek obrotów w czasie jazdy
[80 B3 PM] Nagły spadek obrotów w czasie jazdy
Ostatnio zmieniony 31 gru 2011, 15:33 przez drawen, łącznie zmieniany 2 razy.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
może to koledze pomoże b3-18-gasnie-silnik-gdy-sie-zagrzeje-t41511.html