Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 1.6+LPG] nie odpala na benzynie

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
Hary89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B3 1.6+LPG] nie odpala na benzynie

Post autor: Hary89 » 12 lis 2007, 13:13

Witam koledzy!

Mam następujący problem.
Moja niunia raz odpala raz nie.. tzw. dziś rano poszłem sobie do samochodziku i odpalił mi na benzynie wjechałem do garażu i za jakiś czas znów chciałem odpalić i już się nie dało rady, często mnie takie cos spotyka, ale zawsze mój tata strzykawką skrzykuje paliwo do gaźnika i wtedy załapuje i jest oki, ale i nawet za bardzo nie trzyma z początku obrotów są bardzo małe i tak całym samochodem szarpie i to występuje i na gazie i na benzynie..
Może tego powodem być pompa paliwowa?

A i jesli jestem w trasie i przełanczam z gazu na benzyne to nie zawsze chce załapać często samochód gasnie tak jakby nie dostawał paliwa.. ale za drugim razme już załapie a czasami za pierwszym

A z drugiej strony patrząc to chyba pompa jest sprawna skoro na benzynie da rade jechać tylko przy odpalaniu nie chce jej zapodac do gaznika w czym może być problem??

a i jeszcze jedna sprawa kiedy kupiłem samochód był on bez filtra powietrza więc jak nie chciał mi odpalać to tata zakrył ręka tą dziurkę która znajduje się w tym plastikowym kole gdzie przychodzi filtr powietrza i zaczął odpalać wiec zakryliśmy tą dziurkę gdzie po niżej znajduje się gaźnik tekturką i zrobiliśmy mała dziurkę i było oki, a dziś zdjąłem ten papierek i założyłem oryginalny filtr i nie pali.. Nie wiem czy to ma związek z filtrem czy pompką ale tak czy inaczej samochodzik nie chodzi tak jak powinien..

trochę zamotany ten mój watek ale jestem już taki zdenerwowany że szok..

Pozdrawiam.. ;-)

[ Dodano: 2007-11-12, 20:40 ]
tak sobie teraz myśle, ze przyczyna tego moze być to iż pompka paliwowa jest w jakiś sposób uszkodzona poniewaz mam kłopoty z odpaleniem niuni rano i moze paliwo które powinno się znajdowac w węrzykach i pompce schodzi spowrotem do baku a ten kawałek jaki moge przejechac z parkingu do garazu to jechałem na resztkach w gazniku? bo w dzien kiedy np: co 3 godzinmy jest odpalana czy jedzona to wszytko oki jest a kiedy wybieram sie wdłuższe trasy niz po podwórku to wtedy silnik sie rozgrzewa dostaje obroty i jakoś zaczyna podawac to paliwo? Co o tym sadzicie?

Naprawde nikt sie nie domyśla co moze być, może ktos mial podobny problem, niunie kupiłem kilka dni temu i sie cały czas się denerwuje czy cos powaznego w niej zepsutego nie jest..

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 12 lis 2007, 21:39

Hary, moim skromnym zdaniem przyczyn może być kilka, które się na siebie nakładają. Po pierwsze nieszczelny dolot (sprawdź czy podstawa wtrysku jest cała, nie popękana), bardzo nie podoba mi się to, że nie było filtra. Druga sprawa to gaźnik (prawdopodobnie przydałaby się regulacja/regeneracja - niestety w gaźnikach to ja trochę cienki jestem :-( ) . No i jak już podejrzewałeś pompka paliwa może rzeczywiście zawór zwrotny puszczać paliwo z powrotem. To tyle co mi się udało wydedukować. Przykro mi, że tylko tyle :-( .

Awatar użytkownika
Hary89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Hary89 » 12 lis 2007, 22:09

no dzieki za odp.. raczej aż tyle.. a nie tylko tyle ;)

Jutro kupie nową mechaniczna pompke paliwową i zobacze co i jak bedzie..

Pozdrawiam..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl