Witam. Posiadam Audi 80 B4 z silnikiem ABT - 2.0 90ps. W samochodzie nie mam zamontowanego obrotomierza. Z danych technicznych wynika że silnik ten uzyskuje maksymalną moc przy 5400 rpm. Do jakich maksymalnie obrotów kręci się ten silnik ?
Chciałem jeszcze zapytać tych co mają obrotomierze w swoich B4 ABT jakie są prędkości uzyskiwane na poszczególnych biegach kiedy obrotomierz wskazuje około 5400 rpm ?
[B4 ABT] Obroty silnika i przełożenia skrzyni biegów
- Skuciok
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
kolego w abecie były równolegle montowane bodajże 4 skrzynie biegów. U mnie przykładowo na skrzyni CCE na 2 biegu przy 5400 obr jest około 85-90 km/h , silnik ABT kręci się do odcięcia na benzynie do 6200 obrotów. Na gazie należy uważać bo generalnie nie ustawia się odcięcia obrotów w ogóle (ciekawe czemu:?:) i można przeholować ponad tą granicę. Na odcięciu na 2 gim biegu jesteś w stanie osiągnąć 100 - 105 km/h. Oczywiście ja sprawdzałem w swoim czysto eksperymentalnie taka jazda nie ma sensu, lepiej zmienić bieg przy mocy max. czyli na 5400 obr. mogę ci podać jeszcze że na 5 tce przy 90 km/h mam 2tys obr a przy 130 km/h mam coś ok 3000-3100 obrotów
poza tym tematy były już poruszane na forum, poczytaj sobie i użyj szukajki
Poza tym to witam i pozdrawiam sąsiada "zza miedzy"
poza tym tematy były już poruszane na forum, poczytaj sobie i użyj szukajki
Poza tym to witam i pozdrawiam sąsiada "zza miedzy"