Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[all] odpalanie silnika po dłuższym postoju rady, uwagi,

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
xxtomek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[all] odpalanie silnika po dłuższym postoju rady, uwagi,

Post autor: xxtomek » 26 sty 2010, 12:15

Prosiłbym o podzielenie sie Waszymi uwagami jak wyglada sprawa z odpaleniem audi po dłuższym postoju w garażu, mam na mysli poł roku, rok i wiecej, - czy wystarczy po prostu przekrecic i odpalic sprawdzajac wczesniej wszystkie plyny itp?? :?:
i jakie skutki mogły by wyniknąc dla silnika z tak dlugiego okresu nieeksploatacji
;-)
Ostatnio zmieniony 26 sty 2010, 12:25 przez xxtomek, łącznie zmieniany 1 raz.

lukwoj21
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lukwoj21 » 26 sty 2010, 12:21

Pół roku do nie tak długo aku podładuj i odpalaj.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 26 sty 2010, 12:27

Ja do poprzedniego auta włożyłem silnik, który stał jakieś półtora roku w garażu. Zmieniłem mu olej+filtr oleju. Pod odpaleniu przez pół minuty świeciła się lampka od ciśnienia oleju i przez kilka minut strasznie klekotały popychacze zaworów. Jak wszystko ucichło silnik chodził tak samo jak przed wyjęciem. Najlepiej przed przechowywaniem by było wlać troszkę oleju do cylindrów aby gładzie nie pordzewiały ale jeśli stał w suchym miejscu i był zabezpieczony przed dostaniem się wilgoci do cylindrów nic nie powinno się stać. W Aucie bardziej hamulce i układ jezdny nie lubią dłuższych postojów.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2010, 12:28 przez Audi 80 Polska, łącznie zmieniany 1 raz.

januszbin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: januszbin » 26 sty 2010, 12:27

najważniejszą rzeczą jest paliwo i olej,jedno i drugie w miarę upływu czasu tracą swoje właściwości.....olej wymienić zalać nowe paliwo,zdjął bym jeszcze przewód z cewki zapłonowej aby silnik nie odpalił od razu tylko wtłoczył olej do najbardziej oddalonego miejsca czyli klawiatury silnika aż zgaśnie kontrolka od ciśnienia oleju i tyle!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl