Witam wszystkich
Mam Audi Coupe z silniczkiem ABK z 95r. przebiegiem 185.000. Od kilku dni silnik odpala tylko przy lekko naciśniętym pedale gazu, po odpaleniu zaczyna klepać po nagrzaniu się oleju trochę mniej ale i tak da się usłyszeć minimalne klepanie, po zwiększeniu obrotów klepanie ustaje, zauważyłem też że silnik zjada ok 1 litra na 3-4 tyś km. Jedyny wyciek jaki zauważyłem to minimalne pocenie się skrzyni, nie kopci na niebiesko. Proszę o jakieś porady.
[ABK Coupe 1995r.] Ostatnio źle odpala, bierze olej i klepie
Co do cisnienia oleju na zimnym powinno byc około 5bar na rozgrzanym na wolnych obrotach około 2 bar.
Co do problemów kolegi to na poczatek czujnik temp do sprawdzenia, wtryskiwacz rozruchowy. To klepanie to hydropopychacze juz słabo kompensuja luz, co do zużycia oleju wymień na poczatek uszczelniacze zaworów. mój poprzedni ABK brał 1l na 1000km po wym uszczelniaczy 1l na 10000km.
Co do problemów kolegi to na poczatek czujnik temp do sprawdzenia, wtryskiwacz rozruchowy. To klepanie to hydropopychacze juz słabo kompensuja luz, co do zużycia oleju wymień na poczatek uszczelniacze zaworów. mój poprzedni ABK brał 1l na 1000km po wym uszczelniaczy 1l na 10000km.