Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[1,8 S] plastikowa osłona zaworów

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
seba1025
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1,8 S] plastikowa osłona zaworów

Post autor: seba1025 » 11 wrz 2007, 00:18

Witam,
Dziś zdjąłem pokrywe zaworów bo mi troche olej śmigał z uszczelki no i patrze a tu jakiś plastik potopiony po trochu(wcześniej mniałem podejzenie zuzycia popychaczy, a tu sie okazało ze brzęczy ten plastik przeklęty)...wywaliłem go załozyłem pokrywe nową uszczelke i gra.
Potrzebny ten plastik czy nie?,jaką funkcje spełnia?. bo jak ma mi sie on przytapiać po dłuższej jeździe to ja dziękuje.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 11 wrz 2007, 00:44

Nie wiem jakim cudem ci sie ten plastik stopił, ale mniejsza z tym. Zadaniem tego plastiku jest takie, że kiedy pracyje silnik i olej idzie na wałek rozrządu to plasik ten ma chronić przez rozbryzgiwaniem tego oleju we wszystkie strony. Na przykład jak odkręcisz kurek wlewu oleju na odpalonym silniku to nie dostaniesz olejem po twarzy.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 11 wrz 2007, 00:45

Moim zdaniem to teraz autko będzie Ci pobierało sporo oleju. Krzywki wałka rozrządu czwartego cylindra będa rozrzucały olej w okolice sitka odmy z której to olej będzie wypychany do filtra i w konsekwencji spalany. Gdyby ta plastikowa osłona nie była potrzebna to by jej fabryka nie montowała. No ale zawsze mogę być w błędzie i nie miec racji. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
pawelbicz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelbicz » 11 wrz 2007, 01:07

Ja tej osłony nie posiadam.. ale za to w pokrywie zaworów jest zrobiona osłona króćca odmy tak żeby nie dostawał się do niej olej.

W książce do golfa II wyczytałem, że jest to wygłuszenie rozrządu.. ale w dieslu :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl