Witam,
Mam nieszczelnośc na tym gumaku zaraz koło opaski zaciskowej przy kolektorze ssacym.
Nieszczelnosc oczywiscie zaklejona lecz nie wiem czy czasem nie podciaga tam sobie powietrza.
Z racji tego że guma troche kosztuje, a kiedyś sprzedawałem troche części z aut na all.... pomyślałem że może by podebrał gumę z jakiegoś innego auta.
Przeszukałem wszystkie swoje doloty jakie posiadam min z passatow b5, 1.8T, passata B3, MK3 mondeo, omegi itp. Mam tez z interoolerów ale cooler wiadomo nie podejdzie bo nie ma wyjscia na odmę.
Z moich obserwacji wynika ze mogla by podejsc guma dolotu z omegi 2,5 TD (potocznie TDS) oczywiście po odpowiednim jej skróceniu. Wejście w niej od strony filtra powietrza jest podobnie jajowate jak to w kolektorze ABK. Jest też kruciec do którego można śmiało zamontować wąż regulatora obrotów.
W wolnej chwili bym tam sprobował coś dopasowac lecz pytanie , inna guma o ile nie bedzie miala mniejszej srednicy nie powinna negatywnie wplynac na prace silnika?
Jakby tak cos dopasowal konkretnie to na dlugi czas mysle byl by spokoj.
[B4 2.0 ABK] Podebranie gumy dolotu z innego auta.
-
- Forum Audi 80
[B4 2.0 ABK] Podebranie gumy dolotu z innego auta.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2018, 13:42 przez krzysiekli1989, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Można próbować dać dwa kolanka silikonowe tylko na przepustnicę trzeba by przeliczyć z obwodu na średnicę bo nie jest okrągła. I jeszcze trzeba by przynajmniej do zaworu stabilizacji wolnych obrotów zrobić wejście a odmę zawsze można puścić pod samochód jak mocno z niej nie dymi i nie leje się olej.
-
- Forum Audi 80
No ja myslalem cos przykombinowac z takiej rury: https://archiwum.allegro.pl/oferta/rura ... 13646.html
Jest dosc elastyczna. Uciąć ją mniej wiecej w połowie, zrobić z niej banana jak to sie ma w ABK i tyle.
Z tą odma dobry pomysł, a regulator podpiac pod ten kruciec który wychodzi do tego bocznego weża, który w oryginale w omedze spełniał funkcje odmy.
Jest dosc elastyczna. Uciąć ją mniej wiecej w połowie, zrobić z niej banana jak to sie ma w ABK i tyle.
Z tą odma dobry pomysł, a regulator podpiac pod ten kruciec który wychodzi do tego bocznego weża, który w oryginale w omedze spełniał funkcje odmy.