Witam, jestem na etapie kupna audi 80 115 koni w benzynie 93 rok mam juz upatrzony taki samochod ale jest kilka niewiadomych o których chciałbym Was zapytać.
1) Samochód po odpaleniu ma podwyższone obroty, około 11-12 tys. nie jest to chyba normalne czym może być to spowodowane?
2) Słychać jakiś gwizd nie bardzo wiem z kąd on dochodzi - może ktoś z was wie co może powodować gwizd
3) Czy jest jakaś rzecz w tym samochodzie na którą można spojrzeć i stwierdzić czy samochód ma przejechane 100 tys czy 500 tys km. ?
4) I ostatnie zapytanie który silnik jest lepszy ten 90 konny z okrągłym filtrem powietrza czy ten 115 konny. ? oczywiście chodzi mi o wasze subiektywne opinie na temat tych silników.
Bardzo dziekuje wszystkim za wypowiedzi.
[2,0 ABK 93] Podwyższone obroty i gwizd - pomoc przy zakupie
[2,0 ABK 93] Podwyższone obroty i gwizd - pomoc przy zakupie
Ostatnio zmieniony 14 maja 2010, 08:10 przez sys20, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
1. Ma podwyższone cały czas czy tylko jak jest zimny i po odpaleniu?
2. Np. Zużyte łożysko alternatora albo innego mechanizmu, można by spróbować pozdejmować paski i wtedy sprawdzać albo posłuchać przez kawałek węża różnych części silnika.
3. Wytarcie pedałów, kierownicy i siedzeń, luzy na drzwiach (przy różnym stopniu otwarcia łapiesz i podnosisz do góry). Ale też sporo zależy jak ktoś dbał. Widziałem samochody z przebiegami po 500 tyś. km ładniej utrzymane niż większość sprzedanych z przebiegiem 200 tyś. km.
Ad. 4 https://audi80.pl/faq-nie-wiesz-jaki ... t40070.htm
Poza tym gdybyś skorzystał z szukajki to na 99% znalazłbyś odpowiedzi na swoje pytania.
2. Np. Zużyte łożysko alternatora albo innego mechanizmu, można by spróbować pozdejmować paski i wtedy sprawdzać albo posłuchać przez kawałek węża różnych części silnika.
3. Wytarcie pedałów, kierownicy i siedzeń, luzy na drzwiach (przy różnym stopniu otwarcia łapiesz i podnosisz do góry). Ale też sporo zależy jak ktoś dbał. Widziałem samochody z przebiegami po 500 tyś. km ładniej utrzymane niż większość sprzedanych z przebiegiem 200 tyś. km.
Ad. 4 https://audi80.pl/faq-nie-wiesz-jaki ... t40070.htm
Poza tym gdybyś skorzystał z szukajki to na 99% znalazłbyś odpowiedzi na swoje pytania.