[B4, ABK]Poranne zapalanie i kontrolka oleju
[B4, ABK]Poranne zapalanie i kontrolka oleju
Panowie mam taki problem szukałem na forum ale nie znalazłem podobnego tematu otóż: jak mi samochód postoi jeden albo dwa dni i potem chce zapalić auto odpali od cyku tylko że kontrolka oleju się pali dłuższy czas a silnik chodzi jak diesel (kiedyś tak nie było). I tak z kilkanaście sekund potem gaśnie i pracuje normalnie cicho. Zaznaczam że to się dzieje tylko jak auto postoi nawet jedna nockę. Na ciepłym silniku się to nie dzieje.
Co to może być? Pompa olejowa zużyta?
Co to może być? Pompa olejowa zużyta?
kokolino1 pisze:Całkiem możliwe że siada pompa. Prawdopodobnie spływa z niej cały olej i zanim pociągnie po odpaleniu musi minąć chwila. U mnie był podobny przypadek ale jak zalałem do silnika Xeramica to problem narazie zniknął.
Wolałbym zlikwidować przyczynę mechanicznie niż zalać jakimś specyfikiem, jeśli to pompa to jaki koszt? Dużo z tym roboty?
Hmm a jak z robotą? Będę wstanie sam to zrobić? Zaznaczam że nie jestem laikiem i śrubokręt nie jest mi obcy, takie moje hobby przy dłubaniu w samochodzie tylko akurat tego jeszcze nie robiłem w żadnym samochodzie swoim, gdzie ta pompa jest umiejscowiona?
Już doszedłem do tego że znajduje sie w misie olejowej. Takie mam pytanie jeszcze jakiej firmy jest dobra i jaka firma dedykuje to do Audi? Da się ją zregenerować?
Już doszedłem do tego że znajduje sie w misie olejowej. Takie mam pytanie jeszcze jakiej firmy jest dobra i jaka firma dedykuje to do Audi? Da się ją zregenerować?
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
A jak z przebiegiem oleju i filtrem? Ja przy wymianie oleju kupiłem filtr (polski zamiennik) i przy niskich temp. przy odpaleniu silnik mi zaklekota tak na 2 sek. Znajomy mechanik poradził "wywal polskie podróby i kup oryginalny"(niewielka różnica cenowa). Może wymiana oleju na nowy+filtr pomoże. Sądzę że przy zużytej pompie tez by klekotał na rozgrzanym silniku(rzadszy olej).
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
- Organista18
- Forum Audi 80
- Kontakt: