[B3 1,6] proba kradzieży zdjęty pasek rozrządu
[B3 1,6] proba kradzieży zdjęty pasek rozrządu
Postawilem samochod w dziwnej dzielnicy niestety musiałem, prawdopodbnie ktoś chcial go podprowadzić, ale nieudalo mu sie obejsc zabezpieczen, prawdopodbnie z zemsty zdjał pasek rozrzadu, i pytanie
Czy silnik 1,6 PP jest kolizyjny czy nie??
Czy silnik 1,6 PP jest kolizyjny czy nie??
- damianek1234561
- Forum Audi 80
Załóż pasek i zobacz co będzie się działo. Na początku jak założysz to zakręć wałem za śrubę na wale korbowym albo delikatnie popchaj na piątym biegu. Najpierw jednak wykręć świece zapłonowe - będzie łatwiej kręcić bo dasz ujście kompresji. Jeżeli będzie chodził bez większych oporów i zacięć to powinno być w porządku. Nie może być słychać żadnych trzasków itp. Jeżeli kręciłeś samym rozrusznikiem to raczej nic złego się nie stało. Sytuacja miałaby się dużo gorzej jakby pasek pękł Ci przy 130 km/h.
- karolas123
- Forum Audi 80
Kolizja kolizją i tu masz rację, że jak jest bezkolizyjny to przy każdej prędkości obrotowej.
Jest jedno ale.
Nawet jeśli jest kolizyjny to wcale nie musiało się wszystko spieprzyć. Kręcenie rozrusznikiem to nie to samo co 130 km/h i pęknięcie paska dlatego nawet jak zakręcił rozrusznikiem to zawory mogły poddać się tłokom i silnik będzie chodził. Problem pojawia się wtedy jeżeli któryś tłok był w GMP i zawór był wystawiony maksymalnie w jego kierunku w momencie kiedy zaczął kręcić rozrusznikiem. Wtedy w przypadku silnika kolizyjnego może być sieczka w głowicy.
Jest jedno ale.
Nawet jeśli jest kolizyjny to wcale nie musiało się wszystko spieprzyć. Kręcenie rozrusznikiem to nie to samo co 130 km/h i pęknięcie paska dlatego nawet jak zakręcił rozrusznikiem to zawory mogły poddać się tłokom i silnik będzie chodził. Problem pojawia się wtedy jeżeli któryś tłok był w GMP i zawór był wystawiony maksymalnie w jego kierunku w momencie kiedy zaczął kręcić rozrusznikiem. Wtedy w przypadku silnika kolizyjnego może być sieczka w głowicy.
kojak85 . Masz 1000% ową rację w poprzednim swoim wpisie , że nie musi się za dużo zepsuć w przypadku zetknięcia tłoka z zaworem .
Przerobiłem to w drugim swoim silniku x17dtl ( opel diesel - motor niemiecki ) , który jest oczywiście kolizyjny .
Popaczcie Panowie co się TYLKO stało w przypadku padnięcia pompy wodnej .
Oprócz tego , że wygoliło łopatki tej pompy zaznaczone na czerwono ( którą czy tak czy siak się wymienia ) , to wyłamały się Tylko dwie dzwigienki co naciskają na hydrauliczne popychacze .
Koszt dzwigienek 38 zł . i kolega telefonicznie wytłumaczył jak je wsadzić i poustawiać rozrząd .
A tu się słyszy narzekania na niemiecką technologię .
Sorry że nie o Audi , ale idzie mi o podtrzymanie racji kojak 85 .
Przerobiłem to w drugim swoim silniku x17dtl ( opel diesel - motor niemiecki ) , który jest oczywiście kolizyjny .
Popaczcie Panowie co się TYLKO stało w przypadku padnięcia pompy wodnej .
Oprócz tego , że wygoliło łopatki tej pompy zaznaczone na czerwono ( którą czy tak czy siak się wymienia ) , to wyłamały się Tylko dwie dzwigienki co naciskają na hydrauliczne popychacze .
Koszt dzwigienek 38 zł . i kolega telefonicznie wytłumaczył jak je wsadzić i poustawiać rozrząd .
A tu się słyszy narzekania na niemiecką technologię .
Sorry że nie o Audi , ale idzie mi o podtrzymanie racji kojak 85 .
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
U mnie też w oplu stanęła pompa wody ale było to na obrotach biegu jałowego jak się zes.... Osoba która jechała tym autem usłyszała dziwny trzaska z pod maski więc się zatrzymała samochód, silnik chodził kulawo na biegu jałowym wtedy nastąpił drugi trzask z pod maski i silnik stanął. Też połamało dwie dźwigienki, nie było prób odpalania po tym jak zdechł.
W Audi gorzej bo tutaj wałek jest bezpośrednio nad zaworami a między nimi tylko popychacz hydrauliczny.
W Audi gorzej bo tutaj wałek jest bezpośrednio nad zaworami a między nimi tylko popychacz hydrauliczny.
- karolas123
- Forum Audi 80
Przecież wiadomo o co mi chodzi, czy ja napisałem że to toleruję? Kraść gnoje będą zawsze dopóki będą mieć zysk z tego. W tym sensie napisałem że to rozumiem, co nie znaczy że usprawiedliwiam, popieram itd. Źle mnie zrozumiałeś. Natomiast za ch... nie rozumiem bezmyślnego i złośliwego niszczenia. Bo nie jestem w stanie pojąć co taka gnida ma z tego?