Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B2 1.6D] Problem z chłodzeniem

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
gblodz82
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B2 1.6D] Problem z chłodzeniem

Post autor: gblodz82 » 29 wrz 2008, 19:35

Witam, moja Audiczka ma problem z chłodzeniem. Jest to Audi 80 B2 1.6 Diesel.

Do soboty było wszystko Ok, chodziła jak marzenie. W pewnym momencie na trasie temperatura wzrosła do 120 stC (koniec skali) i zaczęła migać kontrolka na desce rozdzielczej. Zatrzymałem samochód, podniosłem maskę i trochę się zdziwiłem, z pod korka ze zbiorniczka wyrównawczego wydobywał się płyn, zagotował się! Nie krąży płyn w układzie chłodzenia.

Dzisiaj rozebrałem elementy układu chłodzenia na poszczególne elementy żeby sprawdzić co nie działa. Chłodnica nie jest zapchana, w silniku też nic nie siedzi, jak był układ cały złożony to pompa ciśnienie wytwarzała, termostat działa, nawet wymieniłem na nowy (kaskę nie potrzebnie wydałem, no ale trudno). Już nie wiem co może być.

Spuściłem cały płyn z układu chłodzenia i wyjąłem termostat, myślałem że on powoduje jakieś błędy. Górny wąż od chłodnicy lekko ciepły tak jak by płyn nie krążył, dolny zimny, nawet jak było wszystko złożone bez termostatu, chłodnica zimna, po dłuższym czasie 5 min delikatnie nagrzana w górnej części, dół zimny.

Jak był założony termostat to węże były nabite (twarde) czyli jakieś ciśnienie było wytwarzane, tylko dlaczego wodę wyrzuca przez zbiorniczek wyrównawczy?

Czyżby pompa od układu chłodzenia się popsuła, 3 lata temu zakładałem nową, przejechałem na niej 15-20 tyś km. Trochę mało. Nie pamiętam ile mogła kosztować, a kaski nie mam na pomyłkę.

Niech ktoś coś doradzi bo załamany jestem :cry:

Awatar użytkownika
pawelbicz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelbicz » 29 wrz 2008, 19:41

Zdejmij pompę, bo to chwila roboty, i zobacz czy wirnik pompy się na wałku nie obraca.. :-/

Widywałem już takie przypadki, a objawy mogą na to wskazywać <ok>

gblodz82
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gblodz82 » 30 wrz 2008, 00:30

ok, jutro rozbiorę pompę i dam znać jak postępy

[ Dodano: 2008-10-01, 17:57 ]
no dobra rozkręciłem pompę i działa, kanały w silniku drożne, chłodnica nie jest zapchana, węże też nie

ale jest dziwny objaw, jak odpalam silnik bez płynu chłodzącego to z węży i pompy (nawet jak była zdjęta wydobywa się dziwny dymek, nie śmierdzi spalinami

nie wiem co jest i jestem załamany że audi umiera, albo umarło

jak ktoś ma pomysł to niech coś doradzi

aha, w oleju nie ma płynu chłodzącego więc chyba uszczelka jest ok

:cry: :cry: :cry: :cry:

[ Dodano: 2008-10-07, 10:40 ]
naprawiony, pęknięta głowica była :/ koszt naprawy całkowitej 270 zł

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl