Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 2.0 E] problem z jazdą na benzynie

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
pendziorro
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 2.0 E] problem z jazdą na benzynie

Post autor: pendziorro » 09 wrz 2012, 14:05

Witam jestem świerzym posiadaczem audi typ silnika WWO ? przynajmniej takie jest oznaczenie na bloku silnika. Mam następujący problem auto na gazie jeździ wporządku tylko sporo pali ok 17/100km na benzynie nie trzyma obrotów i czasami przerywa szarpie w samochodzie zaczyna wtedy śmierdzieć benzyną . Dzisiaj zaobserwowałem że dopóki silnik jest zimny to auto nie trzyma obrotów ale jak już jade to nie szarpie dopiero po nagrzaniu zaczyna przerywać itd.

Awatar użytkownika
Francis1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Francis1982 » 09 wrz 2012, 15:44

WWO to oznaczenie głowicy. Oznaczenie masz tuż nad plastikową skrzynką odpowietrzenia skrzyni korbowej pod króćcem wody z czujnikiem niebieskim i szarym.

A duże spalanie to wina raczej sondy i wariujące obroty. Można zmierzyć miernikiem. Przy pracującym silniku ma skakać w zakresie od 100 do 900 mV. Jak napięcie stoi to sonda najprawdopodobniej uszkodzona.

Poza tym do sprawdzenia szczelność dolotu (od przepływomierza do przepustnicy, odma i układ powietrzny silniczka krokowego) oraz niebieski czujnik w króćcu wody. Na roboczej temperaturze ma pokazywać około 180 omów.

pendziorro
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pendziorro » 09 wrz 2012, 15:57

no sprawa wygląda tak że na początku wogóle nie miałem sondy lambda bo ktoś ją wyciął razem z katalizatorem teraz już jest założona ale gazownik powiedział że przy mojej instalacji (I generacja ) sonda lambda nie ma nic do gazu. co to szczelności to przyznam że węże idące od silnika krokowego itd nie wygladają zaciekawie. Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź

POLAK1501
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: POLAK1501 » 11 wrz 2012, 10:20

Koleszko mam dokladnie ten sam problem i sie z nim zmagam jednak moj silnik jest inny bo to 1,8.Gdzie znalesc oznaczenie silnika? znajdziesz tutaj http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 32ac749a85 .Na poczatek szukam wlasnie tej gumy bo ciezko ja zdobyc a i moja jest juz sparciala i poklejona przez jakiegos...... Dzis jade na warsztat posprawdzac miernikiem czujniki czy wszystko jest ok ale wydaje mi sie ze mogla mi pasc sonda no ale zobaczymy ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl