Witam bardzo często zdarza się tak że gdy próbuje odpalić auto kontrolki w liczniku święcą mi bardzo blado i mimo że rozrusznik kręci samochód nie może odpalić . Dopiero po kilku przekręceniach kluczyka nie kiedy po 20 razy dopiero zaświecą się kontrolki i auto pali na dyk . Kiedy kontrolki są blade oprócz rozrusznika nic więcej nie słychać nawet pompy paliwa.
Teraz mój problem polega na tym że nie wiem co wymienić czy kostkę czy stacyjkę może ktoś z was miał podobny problem.
Z góry dzięki za pomoc
[audi 80 b3 PM ] Problem z stacyjką (zapłon)
-
- Forum Audi 80
Pietera, napoleon1111, Najprawdopodobniej problem stanowi właśnie kostka stacyjki, również trzeba sprawdzić trzpień, który wchodzi do kostki stacyjki(po jego złamaniu się auta już nie odpalisz). Kostka stacyjki może powodować nie tylko problemy ze słabymi kontrolkami, ale bardziej poważne awarie, np. brak wycieraczek, świateł itd.
Po wyjęciu kostki sprawdź, czy nie jest pęknięta.
Polecam również sprawdzić przewody doprowadzone do stacyjki, w jakim są stanie. Często instalacja jest przerabiana przez pseudo mechaników, którzy "próbują" zainstalować np. odcięcie zapłonu(związane np. z alarmem).
Daj znać w jakim stanie była kostka po wyjęciu.
Sprawdź również, czy masz dobrze dokręcone klemy na akumulatorze.
Po wyjęciu kostki sprawdź, czy nie jest pęknięta.
Polecam również sprawdzić przewody doprowadzone do stacyjki, w jakim są stanie. Często instalacja jest przerabiana przez pseudo mechaników, którzy "próbują" zainstalować np. odcięcie zapłonu(związane np. z alarmem).
Daj znać w jakim stanie była kostka po wyjęciu.
Sprawdź również, czy masz dobrze dokręcone klemy na akumulatorze.