[B3 1.8S Benzyna+ LPG] Problem z tankowaniem
[B3 1.8S Benzyna+ LPG] Problem z tankowaniem
Mam taki problem, może i to nie jest aż taki problem wielki ale prosił bym o rade a więc mam butle na gaz 40L i maksymalnie mogę zatankować 21l nie wiem jaka jest tego przyczyna wiecie może co to może być ?
A jak długo zamontowany jest gaz w Twoim aucie i czy taka sytuacja ma miejsce od początku kiedy założony był gaz? Według mnie są dwie możliwości, jeżeli gaz ma już kilka lat możliwe jest że w zbiorniku znajduje się sporo samego butanu który zbiera się na dnie i nie wypala do końca a zajmuje miejsce w zbiorniku, dlatego możesz zatankować tak mało gazu. Druga możliwość to że pływak na wielozaworze jest albo źle zamontowany albo trzeba go podgiąć w ten sposób aby pozwalał tankować więcej gazu.
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Moim zdaniem to jest główna i jedyna przyczyna bo butan w temperaturze powyżej 0*C samoistnie zmienia stan skupienia z ciekłego na gazowy i zebranie się ponad 10 litrów butanu w stanie płynnym na dnie zbiornika jest praktycznie niemożliwe. 1 - 2 litry w zimie to ok. ale nie ponad 10 w dodatnich temperaturach.putolw pisze:Druga możliwość to że pływak na wielozaworze jest albo źle zamontowany albo trzeba go podgiąć w ten sposób aby pozwalał tankować więcej gazu.
Też tak myślałem zanim nie zabrałem się za demontaż swojego zbiornika i wyjęcie wielozaworu, przed tym wchodziło do zbiornika 40 litrowego, 25 litrów max, po demontażu zbiornika i wypuszczeniu z niego gazu wylałem około 10 litrów butanu, bądź też bliżej nieokreślonej substancji, jednak myślę że to butan bo szybko odparował, tak więc wszystko się może zdarzyć, tankując na naszych kochanych, polskich stacjach.Danek pisze:ebranie się ponad 10 litrów butanu w stanie płynnym na dnie zbiornika jest praktycznie niemożliwe
tak jest ale zdarzaja sie rózne przypadkiJakos jest tak że do butli gazowej może wejść tylko 80% gazu z tego co wiem
NP pare dni temu zajechałem na stacje zatankowac chociaz jeszcze jakies resztki miałem. Tankuje i tankuje a tu 39.74L zwazając na to ze jeszcze gaz był. Nawet zatrzymałem paragon bo nikt by mi nie uwierzył pewnie ale mechanik powiedział ze nieraz tak jest w gorące dni... zawsze mi wchodziło góra 32-34 czyli 80%
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
O to, że gaz LPG to mieszanina propanu i butanu w stosunku 40/60 (latem i o odwrotnym stosunku zimą). Propan ma o wiele niższą temp. wrzenia od butanu. Kiedy rurka "zasysająca" gaz jest za wysoko (np. w połowie wysokości butli) to w przypadku kiedy gazu jest poniżej 1/2 pojemności propan zaczyna odparowywać już w butli i jest szybciej "zasysany" do silnika i zużywany, a butan zostaje i zalega na dnie bo nie odparowuje i nie może być "zassany" - wlot rurki powyżej lustra butanu w stanie płynnym.Satar pisze:O co chodzi z
Danek napisał/a:
Taka sytuacja może się zdarzyć kiedy rurka "zasysająca" jest zbyt wysoko nad dnem zbiornika.
Trochę za dużo, powinno wchodzić 36 litrów. Należałoby podregulować zawór pływakowy wielozaworu.Satar pisze:Ja mam butlę walec, poj. 45l, a wchodzi 40. To dobrze, czy źle?