[80 B3 1,8S] problem ze wskazaniami temp.
[80 B3 1,8S] problem ze wskazaniami temp.
Witam, ten samochód zawsze miał problemy z chłodzeniem ale tym razem przestało mi pokazywać temperaturę wody. Zaczęło się od tego, że chwilami wskazówka opadła do 0, po jakimś czasie znowu działała jakby nigdy nic i w końcu od dzisiaj już się wcale nie podniosła. Jak myślicie, to będzie czujnik, czy zegar? a może coś z instalacją? Najbardziej interesuje mnie który to jest ten czujnik przy silniku. Z góry dzięki za odpowiedzi.
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
Słuchaj zapewne masz wsuwki na czujnikach. Włącz zapłon i po kolei je zwieraj do masy. Któryś z nich jest od wskazania temperatury i jak trafisz wskazówka powinna wędrować do max temp na blacie. Jeśli w ogóle się nie ruszy to masz walnięty zegar. Jeden czujnik ma zazwyczaj dwie blaszki na wsuwki. Jedna jest od jeża w kolektorze a druga właśnie od zegara.
Jak wskazuje ci benzynę?? jeśli tez kiepsko to winny może być stabilizator prądu za zegarami.
Jak wskazuje ci benzynę?? jeśli tez kiepsko to winny może być stabilizator prądu za zegarami.
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
- zawodnik88
- Forum Audi 80
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
Miałem ten problem ze pokazywał, a czasami nie, innym razem za mało i tak w kółko. Jeśli po zwarciu do masy wskazówka rośnie i dochodzi do maxa to znaczy że zegar działa. Winny jest czujnik. Zakupiłem w sklepie za 3zł ale nie działał. Kolega dał mi od audi b2 z 81 roku i działał bez zarzutu do samego końca. (koniec= rozbicie auta przez siostrę ;//// )
-
- Forum Audi 80
Re: [80 B3 1,8S] problem ze wskazaniami temp.
Czarnuch pisze:Witam, ten samochód zawsze miał problemy z chłodzeniem ale tym razem przestało mi pokazywać temperaturę wody. Zaczęło się od tego, że chwilami wskazówka opadła do 0, po jakimś czasie znowu działała jakby nigdy nic i w końcu od dzisiaj już się wcale nie podniosła. Jak myślicie, to będzie czujnik, czy zegar? a może coś z instalacją? Najbardziej interesuje mnie który to jest ten czujnik przy silniku. Z góry dzięki za odpowiedzi.
i co kolego udalo ci sie z ta wskazowka??
ktos ci dobrze podpowiedzial, zwierasz ze soba dwa przewodziki i wlaczasz zaplon jak idzie do gory to masz dobry zegar i instalacje, ja kupilem czujnik za 19 zl a najsmieszniejesze jest to ze nie wiem czy to ma znaczenie musialem zmienic przewody w kostce ktora wpinasz w czujnik bo mi niby nowka nie dziala, jak zmienilem to zadzialal. jak by ci nie szla wskazoweczka to bym zmienil regulator napiecia w liczniku koszt okolo 30 zl jak sie nie myle a jak to nic nie da noto lutownica w dlon i przelutowac licznik