[ b3 2.0E] przedluzenie zywotnosci silnika
[ b3 2.0E] przedluzenie zywotnosci silnika
witam,
czy uzywacie jakichs srodkow dodatkow do oleju, ktore podnosza osiagi i przedluzaja zywotnosc silnika. co mozecie polecic i czy to w ogole cos daje. dziekuje za odpowiedzi.
czy uzywacie jakichs srodkow dodatkow do oleju, ktore podnosza osiagi i przedluzaja zywotnosc silnika. co mozecie polecic i czy to w ogole cos daje. dziekuje za odpowiedzi.
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
W celu przedłużenia żywotności silnika najlepiej nie lać żadnego babra <ok> tylko: regularnie wymieniać olej na jakościowo dobry i filtrem oleju.
przestrzegać określonych w książce napraw przebiegów od wymiany do wymiany. nie przegrzewać silnika.
[ Dodano: 2011-04-01, 14:41 ]
Myślę, że powyższe rady stanowczo przyczynią się do wydłużenia żywotności Twojego motora :-o . Pozdrawiam 8-)
przestrzegać określonych w książce napraw przebiegów od wymiany do wymiany. nie przegrzewać silnika.
[ Dodano: 2011-04-01, 14:41 ]
Myślę, że powyższe rady stanowczo przyczynią się do wydłużenia żywotności Twojego motora :-o . Pozdrawiam 8-)
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
byl zalewany lotosem, ale przeczytalam, ze nie sa za dobre te oleje. wiec ostnio zalany zostal olejem castrol magnatec - po zalaniu zaczol kelkotac. teraz zobaczylam, ze to nie byl olej niemiecki tylko polski (hmmm nie wiem czy to ma jakies znaczenie). teraz zakupilam olej castrol ale juz niemiecki no i mobil polski. czeka mnie w tym tygodniu wymiana i sie zastanawiam, ktory wlac. nie chce go jeszcze przestawiac na mineralny chce by jak najdluzej jezdzil na polsyntetyku.
Posłuchaj i zalej Valvoline max live 10W40, to jest specjalnie zrobiony olej do aut o przebiegu powyżej 100000tyś, a na pewno nie będziesz żałować. Znika klekotanie zaworów i bardzo zmniejsza sie konsumpcja oleju. Nie wiem ile masz przebiegu ale teoretycznie przy 200tys ludzie leją 15W40. Według mnie jeżeli jest dobry olej to można spokojnie dalej lać 10W40.
http://www.valvoline.pl/cp,26,olej_siln ... xlife.html
http://www.valvoline.pl/cp,26,olej_siln ... xlife.html
A co z tym chwalonym środkiem niby przedłużającym żywotność silnika, zmniejsza spalanie itp. itd.? Używa go ktoś, daje to jakiś efekt?
Wracając do oleju to czy gdy samochód dotychczas jeździł na oleju mineralnym xx firmy a teraz zmienię mu na mineralny innej firmy to czy wpłynie to w jakiś sposób na prace silnika negatywnie? Albo gdy samochód jeździł na oleju mineralnym a zmienię mu na półsyntetyk to może to źle wpłynąć na pracę silnika?
Wracając do oleju to czy gdy samochód dotychczas jeździł na oleju mineralnym xx firmy a teraz zmienię mu na mineralny innej firmy to czy wpłynie to w jakiś sposób na prace silnika negatywnie? Albo gdy samochód jeździł na oleju mineralnym a zmienię mu na półsyntetyk to może to źle wpłynąć na pracę silnika?
teoretycznie nie a praktycznie może się zdażyć.Co prawda silnik się nie zatrze ale jak już wspomniano wyżej mogą pokazać się np. stuki szklanek.Jeśli latał sporo na jednej marce niech lata dalej.Złomek80 pisze:gdy samochód dotychczas jeździł na oleju mineralnym xx firmy a teraz zmienię mu na mineralny innej firmy to czy wpłynie to w jakiś sposób na prace silnika negatywnie?
Teoretycznie tak a praktycznie wiele osób spróbowało i jest dobrze.Sam zastanawiałem się nad zmianą na 10W40-ale byłem u kumpla mechanika i stwierdził żeby nie kombinować.Złomek80 pisze:jeździł na oleju mineralnym a zmienię mu na półsyntetyk to może to źle wpłynąć na pracę silnika?
Z przodu silnika uszczelnienia to pikuś-ale co jak zacznie cieknąć z simeringu od strony sprzęgła?
To już więcej roboty więc odpuszczam temat.
Leję ELF Sporti 15W40 i lany jest ten olej od 310tyś.km.
przejechane mam 260tys silnik sprawuje sie b. dobrze, oprocz tego klekotu od czasu do czasu ( po zmianie oleju na inna firme) najlepiej jak sie leje jednej marki olej i nie zmienia sie na inna. w tych silnikach sa hydraliczne popychacze i niewskazane jest lac oleju mineralnego.
dziekuje za wskazowke, czyli to ten Valvoline MaxLife 10W-40? mozna go kupic tylko u dystrybutorow czy w sklepach tez mozna go dostac?GerB3 pisze:Posłuchaj i zalej Valvoline max live 10W40