Witam,
Mam Audi 80 Competition od jakiegoś czasu ale dopiero niedawno udało mi się zlokalizować co autko tak naprawdę boli...Na gazie chodzi OK na benzynie bardzo nieOK.Okazało się, że rozdzielacz wtrysku podaje paliwo na 3 cylinder jedną wielką strugą.Pytanie moje brzmi następująco.Czy ktoś miał taki problem (czytałem większość postów i nie widziałem) albo czy ten rozdzielacz da się naprawić (bo teoretycznie to jest mechaniczne więc może akurat...)??Strasznie ciężko to znaleźć do tego modelu a nowy kosztuje chyba ze 4,5tyś...
Bardzo będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc!
PS Tak poza tym to furka jest świetna!!!
Pozdrawiam
[2.0 ACE] Rozdzielacz wtrysku -> zalewa 1 cylinder
[2.0 ACE] Rozdzielacz wtrysku -> zalewa 1 cylinder
Ostatnio zmieniony 06 mar 2011, 16:30 przez Knop3rs, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
Jeśli paliwo to struga a nie rozpylona mgła to wtryskiwacze otwierają się zbyt szybko (przy małym ciśnieniu).
Prawidłowa praca wygląda tak że paliwo które płynie przewodami pod ciśnieniem wpływa do wtryskiwacza a tam musi pokonać opór sprężyny i unieść iglice otwierając jednocześnie otwór wylotowy. Jeśli wtryski są dobre to ciśnienie w układzie musi być duże aby unieść ta iglice a jak to zrobi to szybki przelot przez mały otwór powoduje rozpylenie. U Ciebie mamy do czynienia z laniem czyli byle jakie ciśnienie może unosić iglice (otwierać wtryskiwacz).
Porównać możesz to z wężem ogrodowym. Jeśli ciśnienie jest małe to woda sączy się ale jeśli ma opór w postaci zatkania palcem to wiadomo co się dzieje. Tak dla porównania oczywiscie
Prawidłowa praca wygląda tak że paliwo które płynie przewodami pod ciśnieniem wpływa do wtryskiwacza a tam musi pokonać opór sprężyny i unieść iglice otwierając jednocześnie otwór wylotowy. Jeśli wtryski są dobre to ciśnienie w układzie musi być duże aby unieść ta iglice a jak to zrobi to szybki przelot przez mały otwór powoduje rozpylenie. U Ciebie mamy do czynienia z laniem czyli byle jakie ciśnienie może unosić iglice (otwierać wtryskiwacz).
Porównać możesz to z wężem ogrodowym. Jeśli ciśnienie jest małe to woda sączy się ale jeśli ma opór w postaci zatkania palcem to wiadomo co się dzieje. Tak dla porównania oczywiscie
Raczej roździelacz się nie psuje. Źle napisałem musisz zamienić wtryski miejscami nie kapturki. Jeżeli to nie pomoże puknij wtryskiem o coś twardego kilka razy i zobacz może się odwiesi. Kilka razy udałomi sie odratować takie wtryski. Roździelacz nigdy się nie psuje no chyba że ktoś kręcił dawkami wstępnymi w samej główce. Wtedy to polecam szukać rozdzielacza na forum. Kilka osób ma do sprzedania w rozsądnej cenie..
JAk coś chcesz jeszcze możesz napisać na gg do mnie.
pozdro
JAk coś chcesz jeszcze możesz napisać na gg do mnie.
pozdro
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80