Witajcie!
Pogoda za oknem już typowo jesienna. Zauważyłem, że moja 80tka nawet po 15 km ciągłej jazdy nie zagrzewa się mocniej niż do 50-55st. i z ogrzewania w środku trudno skorzystać no i silnik też pewnie dostaje w tyłek. Martwię się co będzie gdy przyjdą mrozy.
Generalnie samochód potrafi się normalnie zagrzać - powyżej 90st i włączyć wentylatory, więc podejrzewam, że coś nie teges z termostatem. Np. ciągle otwarty?
Czy dobrze rozumuję?
edit:
Termostat wymieniony - teraz nagrzewa się normalnie.
[B4 2.0 ABK] Silnik bardzo wolno się nagrzewa
[B4 2.0 ABK] Silnik bardzo wolno się nagrzewa
Ostatnio zmieniony 15 lis 2016, 14:55 przez radzone, łącznie zmieniany 1 raz.
- davidpolska
- Forum Audi 80
koledzy a u mnie jest tak że wentylator się włącza na 90 a tak cały czas prawie pokazuje 80 stopni co jest ?? Wskażnik źle pokazuje czy co? Paliwo pokazuje ok. Wcześniej zawsze było przed 90 nawet o takich porach a wentylator się włączał po 90. Zakładałem ringi w zegarach. Niewiem czy coś tam nie zruszyłem. Jest jakieś pokrętło od wskaźnika temperatury co się ustawia bo wiem że od paliwa było i można było ustawić wskazówkę. chyba że czujnik szwankuje, Jak go sprawdzić.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Chyba coś jest do ustawiania tylko trzeba licznik rozbierać bo nie jest dostępne z zewnątrz.davidpolska pisze:Jest jakieś pokrętło od wskaźnika temperatury co się ustawia bo wiem że od paliwa było i można było ustawić wskazówkę
Jak go sprawdzić: http://allegro.pl/bezdotykowy-termometr ... i_c=194001
- davidpolska
- Forum Audi 80
cieknie mi chyba na skrzynie z rury której jeden koniec jest do kolektora pod gaźnikiem a później ten wąż łączy się z tyłu silnika z metalową rurą która idzie chyba do pompy wody nie pamiętam gdzies w te okolice. Ale to chyba nie robiło by roboty. Jest tam jakas usczelka czy po prostu rura w rure wchodzi.