Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 ABK] Silnik Wariuje po przejechaniu 300m po odpaleniu

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Aros18

[80 B4 ABK] Silnik Wariuje po przejechaniu 300m po odpaleniu

Post autor: Aros18 » 25 kwie 2011, 00:23

Witam . Od jakiegoś czasu borykam się z problemem w mojej Audiczce a mianowicie chodzi o wariowanie silnika po przejechaniu 300m lub mniej . Mój motor to ABK w automacie .
Nie wiem co to się dzieje bo problem jest taki że jak jest zimny po odpaleniu wszystko chodzi jak należy na PB i na gazie lecz gdy przejadę dajmy 100m jest problem bo auto nie wchodzi na obroty jak i na Gazie a po przełączeniu na PB to jest jeszcze gorzej . Problem za to znikną jak wrzucę na bieg N zgaszę silnik podczas toczenia się odczekam 5-10 sekund i odpalę znowu . Jest to problem bardzo uciążliwy gdyż mieszkam w mieście i niestety zdarza mi się to często na środku skrzyżowania ze auto nawet potrafi zgasnąć .
Czy ktoś już miewał podobny problem jaki ja mam ??
Używałem wyszukiwarki ale ciężko mi sprecyzować mój problem i dlatego założyłem nowy . Jeżeli istnieje już podobny lub ten sam bardzo przepraszam forumowiczów .
Dodam że świece , kable , kopułka , palec , filtry , oleje zostały wymieniane .Zastanawiam się czy to nie wina komputera ale nie jestem pewien i nie chce na :-( marne wyrzucać pieniędzy w błoto i nic nie mieć zrobionego .
Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc !! :-( :-( :-( :-(
Gaz w samochodzie do Sekwencja.

Awatar użytkownika
krisiun1
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: krisiun1 » 25 kwie 2011, 09:53

Jeśli problem występuje na PB to pierwsze co powinieneś zrobić to sprawdzić VAGiem czy nie odłożyły się jakieś błędy w sterowniku, jeśli tak to napisz jakie.

Awatar użytkownika
mati86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mati86 » 25 kwie 2011, 10:01

sprawdzałeś przepływkę czy jest sprawna i nie przycina się?
sprawdzałeś układ dolotowy do kolektora czy jest szczelny? musi być wszystko szczelne.
a jakie masz spalanie gazu i benzyny?

Aros18

Post autor: Aros18 » 25 kwie 2011, 10:42

A więc tak . Wyciągałem przepływkę i sprawdzałem ja przy użyciu miernika no i jest taki problem że podczas otwierania klapki do polowy wartość rośnie a gdy otwieram klapke dalej to wartość wacha sie i spada i znów rośnie . Stawiam że jest to przetarta linia na płytce bo podczas jazdy na gazie gdy dodam gazu dużo więcej lub wyjdę za 3500/ to auto szarpie i i nie może normalnie przyśpieszyć lecz ten problem jest tylko właśnie na Gazie bo na PB już tego nie ma bo przyśpiesza normalnie bez szarpania . Układ dolotowy raczej szczelny bo przecież działo by mi się to cały czas i nie mógłbym jechać a przecież gdy podczas toczenia zgasze i uruchomie ponownie wszystko działa normalnie i ma siłe jechać . Dodam że ten problem z odpalaniem i brakiem chwilowej mocy też mam na ciepłym silniku
Spalanie gazu jest dosyć wysokie aż sam się dziwie bo w normalnej jezdzie wychodzi 16-17l/100km a to jest o wiele za duzo a na PB bylo 11/100

Awatar użytkownika
mati86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mati86 » 25 kwie 2011, 11:07

no to musisz zmienić płytkę albo szukać nowej przepływki.
spalanie jest dużo za wysokie dzięki temu że klapka się nie otwiera do końca.
czyli masz walniętą przepływkę.

Awatar użytkownika
Bartek90
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Bartek90 » 25 kwie 2011, 11:08

No objawy raczej typowe dla uszkodzonej przepływki, jak masz znajomych z tym samym silnikiem, podmień :) Wtedy będziesz pewien

Awatar użytkownika
krisiun1
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: krisiun1 » 25 kwie 2011, 15:02

Aros18, Potencjometr przepływomierza akurat przy tym silniku tak właśnie działa, poczytaj o tym na forum.Podepnij sterownik pod VAGa i napisz co tam pokazało.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl