[80 B4 2.0 ABT] sonda lambda
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
[80 B4 2.0 ABT] sonda lambda
witam mam pytanie dotyczące sondy w audi80 b4 rok 1992.zrobiłem 1200km po czym zatrzymałem się na godzine i po godzinie czasu chcąc odpalic samochód stało się to niemozliwe ani na benzynie ani na gazie. czy to jest związane z sondą ?
- BLUECONECT
- Forum Audi 80
...więc jak z tą sondą lambda jest na prawdę? Jedynie oscyloskop wchodzi w grę? A te wszystkie pomiary u gazowników i elektryków na kompach można sobie wsadzić w d.... :?:
Jak szarpie przy dodawaniu i odejmowaniu gazu to można podejrzewać sondę :?: mimo zapewnień elektromechaników, że "śmiga jak złoto" :roll:
Jak szarpie przy dodawaniu i odejmowaniu gazu to można podejrzewać sondę :?: mimo zapewnień elektromechaników, że "śmiga jak złoto" :roll:
- BLUECONECT
- Forum Audi 80
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Nie chcę zakładać kolejnego tematu więc zapytam tutaj. Poniżej dwie fotki pierwsza jest z mojego auta a druga z seata teścia. Pytanie brzmi czemu wykres sondy z mojego auta jest tak poszarpany czy to znaczy że sonda pomału się kończy. Dodam jeszcze że u mnie nie wiem kiedy sonda była wymieniana i czy kiedykolwiek była a u teścia jest jakiś zamiennik wymieniony z rok temu.
moja sonda
teścia sonda
moja sonda
teścia sonda
- BLUECONECT
- Forum Audi 80
Nie jestem fachowcem z elektromechaniki PieterB, ale wydaje mi się, że te wykresy mają b. równomierną amplitudę(poszarpanie) co raczej świadczy o ich prawidłowej pracy- natomiast to, że w seacie inaczej a w ABK inaczej to chyba inna charakterystyka pracy każdej z sond... Przecież, gdy sonda nie działa prawidłowo to wykres powinien być nieregularny, ale mogę się mylić jeśli tak to niech poprawi mnie jakiś znawca tematu :mrgreen:
Witam wszystkich, ja jestem posiadaczem Audi 80 B3 1.8 B+G, też mam problem z sondą lambda (przynajmniej tak podejrzewam że to sonda). Polega on na tym że auto na benzynie szarpie na każdym biegu, ponadto są falowania na wolnych obrotach i tu mam pytanie do was koledzy gdzie ta sonda się znajduję dokładnie? Dodam, że na gazie auto ładnie trzyma obroty i nie ma problemu z jazdą. Z góry dziękuje za odpowiedź.