[80 b3 1,8pm] spadek mocy silnika
- zawodnik88
- Forum Audi 80
[80 b3 1,8pm] spadek mocy silnika
koledzy czy miał ktoś taki problem ze swoim autkiem otóż niewiem czy tak jest we wszystkich audiolach ale u mnie odczuwa sie taka małą moc tylko gdy jedzie się pod wzniesia , góry itp na prostej autko ładnie sie zbiera ale gdy poczuje górke to od razu słabnie dodam że silnik nie jest w złym stanie nie pali prawie wcale oleju ostatnio wymieniłem kable świece ale mysle tez nad wyrzuceniem kata i wstawieniu czegoś innego strumienicy ale niechce żeby mi głośno chodził z tym spadkiem mocy niewiem co robić zawsze ciezko ją rozpędzic pod wzniesienie prosze o pomoc w tej sprawie licze na fachowe opinie
- zawodnik88
- Forum Audi 80
No 70-ka + wzniesienie to raczej nie równa się piąty bieg. To się raczej nazywa piłowanie - tak jak Ossek napisał, a nie jazda na niższym biegu. Nie myśl że jadąc na wyższym biegu spali Ci mniej - wprost przeciwnie. Ja na tym silniku 5-kę wbijam przy ok 90 km/h, żeby zachować dynamikę jazdy, no i przy tym silniku też tak musisz zacząć jeździć. Masz obrotomierz to staraj się nie schodzić poniżej 2000 obr/min na biegu 4 i 5. No a żeby się dobrze zbierał to trzy ostatnie biegi wbijaj raczej w przedziale 2.500 - 3.000 obr/min.
Fajne górki sa na odcinku Bardo - Kłodzko <ok> Tam to tylko rozpęd pod górke, redukcja do 3 i but i elegancko sie przejedzie <ok> Na forum jest też temat o jeździe na zbyt małych obrotach i jeździe pod górke:
viewtopic.php?t=3546&postdays=0&postord ... h&start=60
od strony 5 <ok>
viewtopic.php?t=3546&postdays=0&postord ... h&start=60
od strony 5 <ok>