[2,0 ABK] Wolno spadajace obroty...
[2,0 ABK] Wolno spadajace obroty...
Witam koledzy.Nie wiem czy ten temat juz był ale nigdzie nie moge go znalezc.Kupiłem niedawno audi2,0 abk 115kucyków i jest taki problem ze bardzo wolno spadaja mi obroty szczególnie na luzie i przy zimny silniku.Gdy jest rozgrzany to juz jest troche innaczej.spadaja szybciej.Poprzedni własciciel powiedział ze to jest taki silniczek krokowy spowalniania obrotów.jak myslicie jest to możliwe czy była to tylko taka sciema?Kto ma takie same audi z tym samym silnikiem niech sie wypowie na ten temat bo za bardzo nie chce mi sie w to wierzyc i może mam cos do wymiany,tylko co?
Ostatnio zmieniony 01 gru 2009, 16:42 przez chudy022, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Mysle ze temat nazwany jest POPRAWNIE.Po prostu,po odpaleniu samochodu i przygazowaniu do 25 tys obrotów wskazówka obrotomierze jak i oczywiscie obroty silnika spadaja bardzo powoli.Auto odpala dobrze zarówno zimne jak i rozrgzane i tez dobrze sie wkreca,wszystko ok tylko strasznie powoli opada z obrotów.to co mam wymienic,co mu pomoze?silniczek krokowy?
Niebieski czujnik temperatury znajduje się z boku głowicy. Umieszczony w plastikowym króćcu układu chłodzenia obok szarego czujnika.chudy022 pisze:A który to czujnik koledzy,gdzie go znajde?
no to zobacz tu: https://audi80.pl/b4-20-abk-czyszcze ... htm#381013chudy022 pisze:A co do krokowca to pewien mechanik powiedział ze go sie po prostu nie czysci
Na przyszłość używaj opcji szukaj, bo to wszystko było wiele razy.
Często używa sie nazwy silniczek krokowy jednakże w ABK nie ma jako takiego krokowca jak w innych modelach tą funkcje spełnia regulator wolnych obrotów. Jedni mówią silniczek krokowy inni regulator wolnych obrotów, ogólnie o to samo chodzi.chudy022 pisze:A co do krokowca to pewien mechanik powiedział ze go sie po prostu nie czysci bo nie jest rozbieralny.co o tym myslicie?czy ten regulator wolnych obrotów to zupełnie co innego?
Podepnę się pod temat chociaż u mnie sytuacja wygląda zupełnie odwrotnie
Tzn obroty spadają za szybko- z 3000 obr/min do biegu jałowego (około 850 obr/min) w 2 sekundy przy wrzuceniu na luz lub puszczeniu pedału gazu. Na benzynie czuć aż szarpnięcia jak silnik jest zimny a na lpg nie szarpie. Dodam że czujnik CPU jest nowy, przepływomierz sprawny z regulatorem wolnych obrotów nie miałem problemów. Ciekawostką jest to że przy włączonej klimatyzacji (silnik obciążony) obroty spadają normalnie.
Czy to oznacza że potencjometr przepustnicy jest do bani?
Tzn obroty spadają za szybko- z 3000 obr/min do biegu jałowego (około 850 obr/min) w 2 sekundy przy wrzuceniu na luz lub puszczeniu pedału gazu. Na benzynie czuć aż szarpnięcia jak silnik jest zimny a na lpg nie szarpie. Dodam że czujnik CPU jest nowy, przepływomierz sprawny z regulatorem wolnych obrotów nie miałem problemów. Ciekawostką jest to że przy włączonej klimatyzacji (silnik obciążony) obroty spadają normalnie.
Czy to oznacza że potencjometr przepustnicy jest do bani?
Już teraz wiem na sto procent ze to ten regulator wolnych obrotów ma wine(ten cały silniczek krokowy)Po odpalaeniu auta odłączyłem go na chwile całkowicie,obroty spadałą bardzo dobrze tylko ze na wolnych pochodzi pochodzi i zgasnie takze to odpada,biore sie dzisiaj za jego czyszczenie.Już raz to robiłem,ze srodka ciągle wylatuje jakis czarny osad i dużo jakiegos czarnego syfu,ide dalej z nim walczyc a gdy to nie pomoże jade po nowy,chyba ze ktos z was ma na sprzedaż sprawną używke?to prosze o kontakt,Dzieki koledzy za pomoc;)pozdrawiam;))
[ Dodano: 2010-01-08, 23:05 ]
NO JUŻ MOJEGO KROKOWCA CHYBA NIE URATUJE,MYŁEM GO CZYSCIŁEM KILKA RAZY,PRYSKAŁEM WD-40 DO SRODKA I NIE MA ŻADNEJ RÓŻNICY,ROZEJRZE SIE MOŻE ZA JAKIMS UŻYWANYM CHYBA ZE JEST JAKIS INNY SPOSÓB JESZCZE,TYLKO JAKI?
[ Dodano: 2010-01-08, 23:05 ]
NO JUŻ MOJEGO KROKOWCA CHYBA NIE URATUJE,MYŁEM GO CZYSCIŁEM KILKA RAZY,PRYSKAŁEM WD-40 DO SRODKA I NIE MA ŻADNEJ RÓŻNICY,ROZEJRZE SIE MOŻE ZA JAKIMS UŻYWANYM CHYBA ZE JEST JAKIS INNY SPOSÓB JESZCZE,TYLKO JAKI?