Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[2.0 ABT] Wycięty katalizator - problemy z wydechem

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
rafgc
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafgc » 24 lip 2010, 14:10

U mnie problemów z mocą nie ma tylko mam denerwujący dźwięk. Czy mając np niesprawny tłumik środkowy, będzie to jakoś szczególnie słychać przez tłumik końcowy?

Awatar użytkownika
ciechan
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ciechan » 24 lip 2010, 14:32

tak, ja mam przepalony środkowy i dźwięk a'la WRC - strzela przy puszczaniu nogi z gazu

Awatar użytkownika
Pablo_SC
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pablo_SC » 25 lip 2010, 23:39

Rafgc, mój brat w Hondzie Accord wyciął kata i wstawił rurę, bo tak mu doradzili Hondziarze na forum i powiem Ci, że później klął. Jednym słowem masakra, głośno, pierdząco, trochę metalicznie i buczenie podczas przyspieszania. Oczywiście osiągi nic się nie poprawiły (a o to mu chodziło głównie), a wręcz wydawać się mogło, że pogorszyły, choć to chyba tylko wrażenie - poprostu dźwięk deprymował przed mocniejszym deptaniem. Dlatego ja nigdy tak nie zrobię, bo zależy mi na ciszy. Podejżewam, że u Ciebie jest podobnie, poza tym gdyby to była wina pozostałych 2 to myślę, że przyczynę byłoby widać gołym okiem. Chyba źe są marnej jakości i stare, to poprostu hałasują nawet jak są szczelne.

kędzior

Post autor: kędzior » 27 lip 2010, 00:18

Witam.
Do silników ABT dostępny jest tłumik w miejsce katalizatora. Pasuje on bez żadnych przeróbek. Wychodził on seryjnie w początkowych modelach ( 91-92). W mojej mam zastosowaną taką przeróbkę i jest cicho. Ostatnio kolega też założył do ABT i również jest zadowolony. Polecam to rozwiązanie.

Awatar użytkownika
Pablo_SC
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pablo_SC » 27 lip 2010, 23:15

No właśnie ja się przymierzam do tego rozwiązania, w IC znalazłem "tłumik przedni" Bosala do pierwszych ABT bez kata. Ma ktoś doświadczenie z wydechami Bosal, chodzi też o środek i koniec? Warto to kupić, czy poszukać czegoś innego?

Awatar użytkownika
PI7er
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PI7er » 28 lip 2010, 21:46

Wywalilem kata poniewaz myslalem ze jest przytkany, wstawilem zwykla rurke i pojawilo sie pierdzenie i metaliczne dzwieki z ostatniego tlumika tak jak to opisywal rafgc. Wystarczylo wspawac zwykly uniwerslany tlumik srodkowy z siatka typu AWG z allegro i zrobila sie cisza jak w oryginale <ok>

Edit: Przy okazji zalecam wspawanie łącza elastycznego.

kędzior

Post autor: kędzior » 28 lip 2010, 21:59

Moim zdaniem za Bosala nie ma sensu przepłacać. Dobrej jakości przy rozsądnej cenie są tłumiki naszej rodzimej produkcji ASMET.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl