[B4 2.0 ABT] Wymiana katalizatora
[B4 2.0 ABT] Wymiana katalizatora
Koledzy, Kolezanki...
czy ktoś z Was wymieniał może w Waszej niuni katalizator? chodzi mi o koszt takiej operacji...jakiś szacunkowy
a może ktoś poleca jakiś serwis w Krakowie gdzie mozna tego dokonać w rozsądnej cenie?
czy ktoś z Was wymieniał może w Waszej niuni katalizator? chodzi mi o koszt takiej operacji...jakiś szacunkowy
a może ktoś poleca jakiś serwis w Krakowie gdzie mozna tego dokonać w rozsądnej cenie?
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Ja wymieniałem sam katalizator w swojej jakiś miesiąc temu.
Robiłem to sam i koszt jaki poniosłem to 260 zeta za katalizator uniwersalny a spawałem sam.
Teraz na analizie spaliny wyszły super.
Ja założyłem polski katalizator tu masz adres strony www.jmj.com.pl.
Pozdrawiam
Robiłem to sam i koszt jaki poniosłem to 260 zeta za katalizator uniwersalny a spawałem sam.
Teraz na analizie spaliny wyszły super.
Ja założyłem polski katalizator tu masz adres strony www.jmj.com.pl.
Pozdrawiam
kokolino1,
a jaki kat wybrałeś...metal, ceramika?
dzwoniłem dziś do ajkiegoś serwisu i facet mi powiedział że wymaina około 500 pln - wogóle zasugerował żeby lepiej wstawić jakiś tłumik albo strumienicę bo jakby czasem silnik rzucał olejem to kata zaraz zapcha...
a uzanał że jakichś tanich to nie warto bo i tak je szlak trafi..
co o tym sądzicie?
a jaki kat wybrałeś...metal, ceramika?
dzwoniłem dziś do ajkiegoś serwisu i facet mi powiedział że wymaina około 500 pln - wogóle zasugerował żeby lepiej wstawić jakiś tłumik albo strumienicę bo jakby czasem silnik rzucał olejem to kata zaraz zapcha...
a uzanał że jakichś tanich to nie warto bo i tak je szlak trafi..
co o tym sądzicie?
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Wiesz ja brałem tego kata bezpośrednio od hurtownika bez żadnych pośredników i dlatego tak tanio. Ja brałem ceramiczny.
Gościu niech nie pitoli bo mnie zaraz nerw bierze.
Coraz częściej na katalizator zwraca się uwagi na przeglądach technicznych. Ja osobiście jak auto przyjeżdża na przegląd i wiem że powinien mieć kata a go nie ma to ma taką przeczepkę że głowa boli nie wspominając już o analizie ma być w normie i koniec.
A tak na marginesie wszyscy zastanawiamy sie dlaczego się zmienia klimat a tylko garstka chce aby ich auto nie truło.
Gościu niech nie pitoli bo mnie zaraz nerw bierze.
Coraz częściej na katalizator zwraca się uwagi na przeglądach technicznych. Ja osobiście jak auto przyjeżdża na przegląd i wiem że powinien mieć kata a go nie ma to ma taką przeczepkę że głowa boli nie wspominając już o analizie ma być w normie i koniec.
A tak na marginesie wszyscy zastanawiamy sie dlaczego się zmienia klimat a tylko garstka chce aby ich auto nie truło.
- Fantomas_29
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Wysokie zużycie oleju jest dla katalizatora w dużym stopniu nieszkodliwe. Ponieważ olej silnikowy , jak i paliwo składa się z węglowodorów , katalizator traktuje spalony olej tak samo jak spalone paliwo.spidercio pisze:jakby czasem silnik rzucał olejem to kata zaraz zapcha...
Możesz także zastosowac taki tłumik zamiast kata.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
nie mam czym i jak, w poprzedniej pracy miałem dostęp do migomatu i kanału teraz nie mam. Pytałeś na Lindego w Bosalu ( teren mleczarni oś Widok)? To dużo roboty z tym jest bo trzeba spasować do podwozia tak żeby nie obcierało, stukało o podłogę i było zgrane z resztą oryginału. Sensowna suma za wymianę kata to do 300zł z katem i masz jeszcze gwarancję na robotę.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
no to dużo powiedzieli, jak będziesz w warsztacie gdzie robią wydechy to oni już coś dobiorą. No to może Igołomska za barem Meksyk ( maja wystawione tłumiki przy drodze w ramach reklamy). Ja robiłem kiedyś sportowy wydech w CC to pojechałem do Jaworzna (ul, Transportowców ) oni mają tłumiki na giełdzie Rybitwy (czarne z naklejkami Chrzanów) zrobili mi wszystko elegancko i niedrogo ale trzeba się wpierw umówić najlepiej właśnie na giełdzie.