Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[all] wymiana krućca ukł. chłodniczego B2/Golf - B3/B4

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[all] wymiana krućca ukł. chłodniczego B2/Golf - B3/B4

Post autor: Oofol » 03 mar 2008, 16:11

Witam,
wspominałem kiedyś już na forum o moim (i nie tylko moim zresztą) problemie z cieknącym króćcem plastikowym dokręcanym do silnika. W mojej B3 jest taki sam jak w B4 (ABT/ABK) i pewnie jeszcze w innych. Problem polega na tym że zamienniki się z czasem odkształcają i ciekną... W starszych B3 86/87 były montowane króćcem aluminiowe na czujniki wkręcane, tak jak i było w niektórych golfach. Te rozwiązanie było na tyle lepsze że króciec nie mógł ulec deformacji. Postanowiłem taki znaleźć. Nie było to łatwe ale dziś przez przypadek jechałem sobie obrzeżami miasta i zauważyłem na jednym z podwórek kilka aut. I z jednej padliny Golfa 1.8 wykręciłem właśnie owy gadżet wraz z czujnikami. I tutaj mam mały problem...

W czujnikach wkładanych niebieski jest 2 pinowy a czarny 3 pinowy, a w czujnikach wkręcanych biały i czerwony są 2 pinowe.
I tutaj zaczynają się moje pytania do szanownego grona:
- który czujnik wkręcany za co jest odpowiedzialny?
- czy mogę podłączyć wiązkę od kontrolki i wskaźnika 2+ do czujnika a masa na króciec alu?

jeśli nie to może ktoś ma inną propozycję? Może zmostkować obydwa +?

[ Dodano: 2008-03-03, 20:39 ]
Widzę że wszyscy się zaangażowali wali w pomoc... Dzięki...

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 03 mar 2008, 22:27

Oofol, z jakiego golfa (kod silnika) wyciągnąłeś ten króciec? Bo w Audi jakoś nie znalazłem czujnika w kolorze czerwonym.
Co prawda nie jestem pewien jak to jest w tym konkretnym przypadku ale spróbuję Ci pomóc. Jeśli chodzi o podłączenie to w Audi oryginalny niebieski podaje temp. do ECU i tutaj nie ma problemu. Natomiast ten szary/czarny (3 pinowy) spełnia dwie funkcje: 1. podaje sygnał na wskaźnik, 2. załącza brzęczyk i/lub kontrolkę temperatury. Ta druga funkcja jest realizowana przełącznikiem, a pierwsza termistorem więc nie można pod tą samą końcówkę podpinać wskaźnika i kontrolki. Ale możliwe, że czujnik ma jednak 3 piny - trzecim jest gwint, na którym masz masę. Można to sprawdzić następująco. Jedna końcówka omomierza do gwintu, a druga na jeden z pinów i sprawdzasz rezystancję. Jeśli gwint robi za trzecią końcówkę to pomiędzy nim, a jednym z pinów będziesz miał rezystancję w okolicach 2000 omów (przy temp. 20*C) natomiast pomiędzy gwintem i drugim pinem powinna być przerwa do chwili osiągnięcia temp. ok. 120*C . Kiedy temperatura przekroczy ten próg to czujnik powinien zewrzeć styki i omomierz powinien wykazać zwarcie. Jeśli tak jest to pozostaje Ci tylko sprawdzenie, który z przewodów podaje sygnał na wskaźnik, a który na kontrolkę i odpowiednio podpiąć do poszczególnych pinów, a masę bierzesz z gwintu/aku/karoserii.
Mam nadzieję, że dość jasno to opisałem i nie zamotałem za bardzo :-) .

Awatar użytkownika
bartek18150
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Dawid
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

Post autor: bartek18150 » 03 mar 2008, 22:35

poszukaj mojego temtu "katalog czujnikow" jest tam poisane przeznaczenie wraz z fota. Co do czujnika wskaznika w dwupinowym to tak jak napisal danek, jeden pin jest podlaczony do rezystora, drugi wlancza przejscie po przekroczeniu 120*C i zapal sie kontrolka temperatury, tzn miga

[ Dodano: 2008-03-03, 22:39 ]
PS znalazlem ten temacik, luknij tutaj jak sa rozmieszczone i jaki za co odpowiada :-)
viewtopic.php?t=12500

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 04 mar 2008, 16:11

dzięki panowie. Co do czujników standardowych to wiem jakie maja przeznaczenie. króciec mam y glolfa z silnikiem bodajże WWD o ile mnie pamięć nie myli.
Wielkie dzięki Danek sprawdzę zaraz jak sie to ma w temp. 20C i napisze, co do temp. 120C to nie bardzo mam jak to zrobić teraz ale mam nadzieje ze nie będzie to problem w diagnozie?

Na obydwu czujnikach nie ma żaden z pinów zwarcia z gwintem...
mogę podać symbole czujników:
- czerwony 035 919 369B 40C-30C
- biay 035 919 369C 65C-55C

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 04 mar 2008, 17:02

Oofol niestety to nie są czujniki takie jak stosowane w Audi do wskaźnika i do ECU :-( . To są przełączniki termiczne. Na dodatek wycofane w 2003 roku bez części zastępczej. Stosowane w golfach z silnikami FR, GH i JB . Tak podaje ETKA :-( . Zmierz gwint (przynajmniej średnicę) to poszukamy coś co mógłbyś wstawić.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 04 mar 2008, 19:25

No to nie dobrze... Gwint to 10x1mm

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 04 mar 2008, 20:24

Oofol, temperaturę do ECU możesz podać czujnikiem f-my Hella nr kat. (w intercarsie): 6PT 009 107-561 - biały, dwupinowy, albo Hans Pries HP100 245, albo EPS 1 830 171, albo Bosch 0 280 130 026

Niestety nie mogę znaleźć w Intercarsie jakiegoś zamiennika, który umożliwiałby podpięcie jednocześnie wskaźnika i kontrolki (trzy piny) z gwintem 10x1. Co najwyżej pojedyńczy czujnik do wskaźnika :-( .
Może zapytaj CzarkaJ co on ma u siebie włożone bo zdaje się też ma aluminiowy króciec od innego silnika niż ABK. Chyba, że u niego jest inny gwint :-( . Ale to musisz popytać u źródła.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 04 mar 2008, 21:06

Dzięki wielkie!!! Coś będę musiał wykombinować albo z kontrolki zrezygnować... a do CzarkaJ już sie zgłosiłem. Dam znać jak wyszło. pOzdrawiam

Awatar użytkownika
bartek18150
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Dawid
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

Post autor: bartek18150 » 04 mar 2008, 22:46

Tak sobie dluzej pomyslalem, przeciez na tym kruscu mozna rozwiercic gwint i sprawic sobie nowy, wiekszy ;-)
Niestety nie mogę znaleźć w Intercarsie jakiegoś zamiennika, który umożliwiałby podpięcie jednocześnie wskaźnika i kontrolki (trzy piny) z gwintem 10x1. Co najwyżej pojedyńczy czujnik do wskaźnika .
Ale z tego co sie orjetuje to ruznica polega w tych czujnikach na tym ze ten 3ci to jest doprowadzenie masy, jezeli sie myle to mnie poprawcie, nie jestem pewien. A jezeli mam racje to mozesz smialo podpinac 2 pinowy

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 05 mar 2008, 11:55

Ale z tego co sie orjetuje to ruznica polega w tych czujnikach na tym ze ten 3ci to jest doprowadzenie masy, jezeli sie myle to mnie poprawcie, nie jestem pewien.
Właśnie o tej opcji pisałem w moim pierwszym poście ale Danek już zaprzeczył tej możliwości... O rozwierceniu gwintu też już myślałem ale jeśli chodzi o to mógłbym rozwiercić max 1.2mm a nie wiem czy występuje czujnik 3pinowy w tej średnicy...
W ostateczności mam jeszcze jedną opcję - dorobić przejściówkę wkręcaną na czujniki wciskane ale tego bym nie chciał bo tych się właśnie chciałem pozbyć... Ale dzisiaj pojeżdżę po sklepach i poszukam...

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 05 mar 2008, 16:36

Oofol, a na tym króćcu masz dwa czy trzy gniazda? Jeśli masz trzy to można zastosować trzy oddzielne czujniki i po sprawie gorzej jak są tylko dwa. A co tam CzarekJ na to?

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 05 mar 2008, 17:55

Czarek nie odpisał... A co do gniazd mam 2 i 1 zaślepione także dało by rade ale dzisiaj bylem w intercarsie i jak sie dowiedziałem cen to chyba sobie odpuszczę - 50zl za 1 czujnik... dorobię sobie przejściówki na czujniki wciskana i zapłacę jakieś 10-15 zł za to także będzie ekonomicznie...

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 05 mar 2008, 20:56

Oofol pisze:ale dzisiaj bylem w intercarsie i jak sie dowiedziałem cen to chyba sobie odpuszczę - 50zl
Fakt ceny są dość wysokie ale porządne czujniki wciskane (czytaj. markowe) też tanie nie są bo ok. 40 zł. Te tanie zamienniki to sobie daruj bo zaraz będziesz narzekał, że coś Ci silnik dużo pali, wskaźnik zwariował itp.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 06 mar 2008, 14:28

Moje wciskane (seria) są sprawne dlatego też nie decyduję się na dorobienie przejściówek bo nie będę musiał kupować czujników. Co do tanich zamienników to bym się na to nie porwał - wiem co to znaczy kupić włoski przegub czy coś tego typu...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl