[B4 2.0 ABK+LPG] Za bardzo się grzeje.
[B4 2.0 ABK+LPG] Za bardzo się grzeje.
Witam koledzy. Mam pytanko czemu moje auto tak szybko się grzeje? Sprawa wygląda tak: wyjeżdzam spod pracy w słoneczny dzień i po przejechaniu 2-3 km na zegarze jest 90 st. czasem z rana tuż po odpaleniu pochodzi na wolnych obrotach ok 2 min i już jest 50-60 st. Dodam że czujnik nie oszukuje bo wentylator załącza się przy 90 st. auto szybko się zagrzeje do 90-100 st i mniej więcej tak trzyma. Czy to jest normalne? Bo ztego co pamiętam to w zeszłym roku latem tak nie było.
Kolego najlepiej sprawdz oba czujniki jeden przy chłodnicy i jeden 2pinowy przy głowicy na króćcu.Do tego byś mógł sprawdzić termostat tak jak to było wyzej napisane nagrzej auto do 90 stopni , najlepiej jakbys zrobil jakas trase 15-20 km i wted sprawdz oba węże te grube od chłodnicy (górny i dolny) i sprawdz czy sa tak samo gorące jesli ten na dole jest duzo zzimniejszy to i masz termostat do wymiany.
W pierwszej kolejności sprawdź 3-pinowy szary czujnik temperatury znajdujący się na króćcu przy głowicy. Najprawdopodobniej to on przekłamuje. Innym czujnikom daj na razie spokój.master84 pisze:Witam dołączę do tematu z pytaniem. W moim wozidełku normalnie mam 80 stopni a wentylator załącza się jak jest 90 stopni. Nie wiem czy mam źle skalibrowany wskaźnik czy problem jest gdzie indziej. Co Wy na to forumowicze hmm?