Witam, dziś przy rutynowej inspekcji babci dopatrzyłem się konkretnie zeżartego wężyka, łączącego wężyk odmy z rurą odpowietrzającą skrzynie korbową. Mam też podejrzenie, że ta nieszczelność wpływa na falowanie obrotów w moim ABTku. Zastanawiam się czy to jest jakaś rzeźba czy rzeczywiście tak to oryginalnie wyglądało? Przede wszystkim zależy mi na nazwie bądź numerach tego łączenia bo znaleźć nie mogę niczego.
Pozdrawiam serdecznie!
[2.0 ABT] Zagwozdka z odmą.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Filip
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
[2.0 ABT] Zagwozdka z odmą.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Leo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
Re: [2.0 ABT] Zagwozdka z odmą.
to żadna zagwozdka, rozebrać wymienić łącznik. To oryginalna część, rury odmy łączy się elastykiem, żeby nie pękało przy bloku tylko własnie tu. Poza tym, jak już będziesz rozbierał, obadaj czy rury są drożne, raczej tak, ale zawsze. Mi przy popękanej odmie śmierdziało w kabinie spalinami mocno. I tak, może być to przyczyną falowania obrotów.
-
- Forum Audi 80
Dzięki za szybki odzew, zawsze czegoś nowego można się nauczyć. Zamówiłem już cały wąż wraz z łącznikiem, niczego innego na necie nie byłem w stanie znaleźć. 

-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Na falowanie raczej nie pomoże, bo jak dobrze pamiętam w ABT odma wchodzi przed przepustnicą. A że nie ma tam przepływomierza to też ten silnik może chodzić bez żadnego dolotu do wtrysku. Jednie przy LPG lewe powietrze może mieć minimalny wpływ bo jak się nawet otworzy filtr powietrza przy gazie na mikserze to już dawkowanie się zmienia.
-
- Forum Audi 80
Czyli się łudziłem, że się poprawi..? Dam znać. Na pewno muszę to zrobić bo mi zarzyguje silnik z tyłu.maciek889 pisze: ↑16 mar 2025, 20:53Na falowanie raczej nie pomoże, bo jak dobrze pamiętam w ABT odma wchodzi przed przepustnicą. A że nie ma tam przepływomierza to też ten silnik może chodzić bez żadnego dolotu do wtrysku. Jednie przy LPG lewe powietrze może mieć minimalny wpływ bo jak się nawet otworzy filtr powietrza przy gazie na mikserze to już dawkowanie się zmienia.
A co do falowania to trochę ręce opadają bo sonda śmiga, układ zapłonowy nówka, TPS i podstawa wtrysku także, a babcia sobie popierduje jak plymouth barracuda

Jedyne co mnie jeszcze martwi to, że na kopułce kolejnośc kabli mam inną niż z fabryki(4-2-1-3) zamiast (1-3-4-2) no ale mechanior mówił, że wszystko gra kiedy ustawiał jej zapłon.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Pewnie masz przestawiony aparat zapłonowy na wałku pośrednim i dlatego przewody są w innym położeniu niż fabrycznie. Ale to nie ma wpływu na pracę.
A mechanik ustawiał na znak koła zamachowego? Może masz koło z gaźnikowej B3ki ze znakiem na 15 stopniach. A tutaj z tego co pamiętam powinno być na 6 stopniach.
A mechanik ustawiał na znak koła zamachowego? Może masz koło z gaźnikowej B3ki ze znakiem na 15 stopniach. A tutaj z tego co pamiętam powinno być na 6 stopniach.
-
- Forum Audi 80
Tego czy ustawiał na znak to nie mam pojęcia akurat. Na pewno nie widzę tam żadnego oznaczenia przy wyłączonym silniku.maciek889 pisze: ↑19 mar 2025, 07:59Pewnie masz przestawiony aparat zapłonowy na wałku pośrednim i dlatego przewody są w innym położeniu niż fabrycznie. Ale to nie ma wpływu na pracę.
Z tego co zauważyłem pod osłoną rozrządu oznaczenia zrobili po swojemu zamiast jak fabryka przykazała no ale być może jest to szczegół.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
Ten łącznik to żaden tylko "wężyk" łacznik, jak wymieniać to na oryginał lub wcale i nie jest przypadkowo.
- Ven0n
- Forum Audi 80
- Imię: Kamil
Masz rozjechany rozrząd po całości