[B3 1.8 PM] Zakres temperatury pracy wentylatora chłodnicy
- morris4life
- Forum Audi 80
[B3 1.8 PM] Zakres temperatury pracy wentylatora chłodnicy
Witam,
mam pytanie czym reguluje się temp. w jakiej załącza się wentylator chłodnicy. Mniemam, że jest to jakiś czujnik zamontowany na chłodnicy??? Czy to może chodzić o taki wmontowany w lewym dolnym rogu (stojąc przodem do komory silnika)?
Czy takie czujniki posiadają różny zakres włączania wentylatora?
Chodzi o to, że wskaźnik temperatury na zegarach cały czas wskazuje mi o tą jedną kreskę poniżej 90st. I przy takiej temperaturze włącza mi się wentylator. Wiem, że problemem jest też termostat, który zbyt szybko się otwiera - i dlatego pytam o możliwość regulacji pracy wentylatora, ponieważ chcę zakupić "prawidłowy" termostat (taki co to otwiera się przy temp. 87 st), ale obawiam się, że wentylator chłodnicy będzie pracował non-stop - aż odpadnie <osohozi>
poradzicie?
mam pytanie czym reguluje się temp. w jakiej załącza się wentylator chłodnicy. Mniemam, że jest to jakiś czujnik zamontowany na chłodnicy??? Czy to może chodzić o taki wmontowany w lewym dolnym rogu (stojąc przodem do komory silnika)?
Czy takie czujniki posiadają różny zakres włączania wentylatora?
Chodzi o to, że wskaźnik temperatury na zegarach cały czas wskazuje mi o tą jedną kreskę poniżej 90st. I przy takiej temperaturze włącza mi się wentylator. Wiem, że problemem jest też termostat, który zbyt szybko się otwiera - i dlatego pytam o możliwość regulacji pracy wentylatora, ponieważ chcę zakupić "prawidłowy" termostat (taki co to otwiera się przy temp. 87 st), ale obawiam się, że wentylator chłodnicy będzie pracował non-stop - aż odpadnie <osohozi>
poradzicie?
Nie bardzo rozumię Twój problem .Termostat nie ma nic do wentylatora ! Termostat puszcza gorący płyn na chłodnicę tak trochę(70-87) przed 90 C. Płyn jest chłodzony i jesli nie jest gorąco wentylatory się nie włączają bo sam przepływ przez chłodnicę wystarcza. Jeśli natomiast temp. przekracza 90 C załącza się wiatrak którym steruje czujnik przy chłodnicy.Ten czujnik nie ma regulacji tylko swoją charakterystykę. Mniej więcej załącza sie po 90 C.U mnie są dwa wentylatory i jeden załącza się po 90 a drugi po 95 C.
to jest termowyłącznik wentylatora chłodnicy, jak ma 1 bieg to załącza się przy 95 C (wtyczka na 2 przewody) a jak dwa biegi to 1 przy 95 C a 2 przy 102 chociaż jest też inny czujnik i 1 przy 85 a 2 przy 93.
Polecam sklep tam wybierasz swoje auto i już http://sklep.intercars.com.pl/
[ Dodano: 2012-06-22, 15:59 ]
może być też tak że termowyłącznik jest OK a czujnik temp źle daje wskazanie na licznik
Polecam sklep tam wybierasz swoje auto i już http://sklep.intercars.com.pl/
[ Dodano: 2012-06-22, 15:59 ]
może być też tak że termowyłącznik jest OK a czujnik temp źle daje wskazanie na licznik
- morris4life
- Forum Audi 80
Poprzez regulację mam na myśli wymianę czujnika na inny <ok> .Cris pisze:Nie bardzo rozumię Twój problem .Termostat nie ma nic do wentylatora ! Termostat puszcza gorący płyn na chłodnicę tak trochę(70-87) przed 90 C. Płyn jest chłodzony i jesli nie jest gorąco wentylatory się nie włączają bo sam przepływ przez chłodnicę wystarcza. Jeśli natomiast temp. przekracza 90 C załącza się wiatrak którym steruje czujnik przy chłodnicy.Ten czujnik nie ma regulacji tylko swoją charakterystykę. Mniej więcej załącza sie po 90 C.U mnie są dwa wentylatory i jeden załącza się po 90 a drugi po 95 C.
Wiem, że termostat nie ma nic wspólnego (bezposrednio) z wentylatorem - wyjaśniłem tylko, że obawiam się, iż gdy kupię termostat, który będzie mi się otwierał przy 87stC to płyn, który przepływa przez chłodnicę i opływa czujnik wentylatora będzie za gorący, ponieważ w tej chwili wentylator włącz mi się przy temp. powiedzmy 80stC - więc chodziłby non-stop. I zastanawiam się czy te czujniki od wentylatora były różnego typu (różny przedział pracy/temp.)
[ Dodano: 2012-06-22, 16:13 ]
No właśnie - czy te czujniki są jakoś oznaczone do jakich zakresów temperatur są przeznaczone? Logicznie by było aby miały gdzieś takie oznaczenie ?!m@x1313 pisze:to jest termowyłącznik wentylatora chłodnicy, jak ma 1 bieg to załącza się przy 95 C (wtyczka na 2 przewody) a jak dwa biegi to 1 przy 95 C a 2 przy 102 chociaż jest też inny czujnik i 1 przy 85 a 2 przy 93.
Ja już teraz nie pamiętam dokładnych przedziałów temperatur czujnika w chłodnicy .Natomiast jeśli pójdziesz do sklepu i podasz typ silnika ,to dostaniesz odpowiedni ,a do różnych silników stosuje się różne czujniki z różną temp. załączania.Termostat puszcza płyn na chłodnicę znacznie wcześniej i nie powinno być problemów z wentylatorem chodzacym na okrągło.Wentylator u mnie włacza się tylko na postoju gdy nie ma wymuszonego chłodzenia. Generalnie płyn nie może przekroczyć temp. wrzenia. a temperatura na wskażniku ma oscylować trochę poniżej 90 C.
- morris4life
- Forum Audi 80
ja wymieniłem ten czujnik i rzeczywiście najpierw włączał się tylko jeden wentylator .Ostatni też zauważyłem ,że załączają się dwa na raz.Wygląda ,że tani czujnik szlak trafił albo zamulił się nieco szlamem i po prosu ma taką bezwładność. Ważne ,że załącza się i nie pozwala zagotować się płynowi.Ja to na jakiś czas zostawię.