Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABT] Zapach spalin/spalonego oleju z nawiewów

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
DamianBCED
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABT] Zapach spalin/spalonego oleju z nawiewów

Post autor: DamianBCED » 12 gru 2016, 14:57

Witam wszystkich forumowiczów, Przeszukałem forum ale nie mogłem znaleść jasnej odpowiedzi na mój problem, po przeszukaniu dowiedziałem się ze przykry zapach spowodowany jest poceniem się silnika, a dokładnie chodzi o to że mam do wymiany uszczelkę pod głowicą ( wymienię ją dopiero na wiosnę ) a do tej pory sprawdzam stan oleju , dolewam i jadę dalej ) Prawdopodobnie to jest spowodowane przykrymi zapachami z nawiewu spalonego oleju którego nie da się wytrzymać, więc staram się go nie włączać, ale teraz zima więc trzeba włączyć i wąchać smrody. I Pytanko czy do tego czasu aż zostanie wymieniona upg da się jakoś temu zaradzić ? i czy mam racje że to od tego te zapachy? Zaznaczam że 80 jest bardzo zadbana , nigdy nie gazowana( po wymianie uszczelki będe chcial zagazować ) , orginalny lakier więc chciałbym w nią inwestować.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 12 gru 2016, 15:26

DamianBCED pisze: I Pytanko czy do tego czasu aż zostanie wymieniona upg da się jakoś temu zaradzić ?
a jak se to wyobrażasz? bo moim zdaniem się nie da, bo olej kapie na rozgrzane części silnika, np na wydech. Sprawdziłbym tylko czy ten olej nie wydostaje sie tylko spod uszczelki pod pokrywą zaworów. Wymiana tej uszczelki jest dość szybka i tania i nie ma sensu czekać do wiosny.

Awatar użytkownika
Leo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Adam
Model: Inny
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2,2 3B
Kontakt:

Post autor: Leo » 12 gru 2016, 15:56

Przyjrzyj się jeszcze odmie, u mnie ostatnio pękła w ABT i było czuć przykry zapach na postoju, podczas jazdy już wywiewało i nie było to tak dokuczliwe. Sprawdź odmę raz jeszcze powtarzam.

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 12 gru 2016, 16:02

Jak nie masz osłony akumulatora to zaklej wywietrzniki tuż nad akumulatorem w ścianie grodziowej. Wtedy wentylator nie będzie zaciągał powietrza spod maski. No i musisz mieć też oryginalną uszczelkę na górze ściany grodziowej.

DamianBCED
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: DamianBCED » 12 gru 2016, 17:50

OK dzięki chłopaki sprawdzę tą uszczelkę pod przykrywą zaworów , odmę i wywietrzniki i dam znać.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl