[B4 ABK] Zawieszone obroty
[B4 ABK] Zawieszone obroty
Koledzy mam taki mały problem i w związku z nim pytanie.
Od dwóch dni miałem wolne obroty na poziomie 1000 (na pb i lpg identyko). Wczoraj przeczyściłem wd40 regulator wolnych ale nic się nie zmieniło. Przepływomierza nie oglądałem jeszcze.
Ale teraz jak wracałem od narzeczonej to mocno dostało autko w du*e i kilka razy pod czerwone pole obroty podeszły i ogólnie szybko było :mrgreen: i po zajechaniu pod dom ku mojemu zaskoczeniu okazało się że wolne obroty stoją ładnie tak jak powinny na ok. 850 :-|
Zobaczę jak będzie jutro z tymi wolnymi ale powiedzcie mi czy zawiesza mi się przepływka czy to raczej coś nie tak z tym regulatorem :?: Wcześniej takiego problemu nie miałem
Od dwóch dni miałem wolne obroty na poziomie 1000 (na pb i lpg identyko). Wczoraj przeczyściłem wd40 regulator wolnych ale nic się nie zmieniło. Przepływomierza nie oglądałem jeszcze.
Ale teraz jak wracałem od narzeczonej to mocno dostało autko w du*e i kilka razy pod czerwone pole obroty podeszły i ogólnie szybko było :mrgreen: i po zajechaniu pod dom ku mojemu zaskoczeniu okazało się że wolne obroty stoją ładnie tak jak powinny na ok. 850 :-|
Zobaczę jak będzie jutro z tymi wolnymi ale powiedzcie mi czy zawiesza mi się przepływka czy to raczej coś nie tak z tym regulatorem :?: Wcześniej takiego problemu nie miałem
- elektronic
- Forum Audi 80
- Imię: Wiesław
Na moje niedoświadczone oko coś może nie "zatrybiać" czujnik tempreratury ten który odpowiada za sterowanie ssaniem. Ten niebieski obok szarego w króćcu przy głowicy. Jak mu tak dogrzałeś to może coś tam zaczeło lepiej stykać...
Przepływke raczej zostaw w spokoju. Jak by coś się blokowało to są inne objawy.
szybciej krokowy od wolnych obrotow jak niebieski czujnikelektronic pisze:Na moje niedoświadczone oko coś może nie "zatrybiać" czujnik tempreratury ten który odpowiada za sterowanie ssaniem. Ten niebieski obok szarego w króćcu przy głowicy. Jak mu tak dogrzałeś to może coś tam zaczeło lepiej stykać...
dla pewnosci miernik w reke i trzeba zerknac na rezystancje czujnika czy pokazuje tak jak powinno byc
- elektronic
- Forum Audi 80
- Imię: Wiesław
krokowy to lubi bujać obrotami, no ale różne przypadki sątomek1982 pisze:szybciej krokowy od wolnych obrotow jak niebieski czujnikelektronic pisze:Na moje niedoświadczone oko coś może nie "zatrybiać" czujnik tempreratury ten który odpowiada za sterowanie ssaniem. Ten niebieski obok szarego w króćcu przy głowicy. Jak mu tak dogrzałeś to może coś tam zaczeło lepiej stykać...
dla pewnosci miernik w reke i trzeba zerknac na rezystancje czujnika czy pokazuje tak jak powinno byc
przekrec by mierzyć rezystancje na ohmy wyciagnij wtyczke i dotknij do styków wskazania masz nizej jakie powinne byc czym temp wieksza tym rezystancja mniejszakamiloo89 pisze:Dodam, że ssanie było widać normalnie czyli były podwyższone obroty przez chwilę a później spadły na wspomniane 1000
tomek1982 możesz mi opisać jak sprawdzić ten czujnik? Słabo się na tym znam ale miernik taki uniwersalny mam do dyspozycji
przy 0°C 5000...6500
- przy 10°C 3300...4500
- przy 20°C 2200...3000
- przy 30°C 1500...2000
- przy 40°C 1000...1400
- przy 50°C 700...950
- przy 60°C 540...680
- przy 70°C 400...500
- przy 80°C 275...375
- przy 90°C 200...275
- przy 100°C 150...225
oczywiscie to co podalem tyczy sie niebieskiego czujnika za wskazania na desce odpowiada czujnik szarykamiloo89 pisze:Tak myślałem, że rezystancje mierzy się w różnych temperaturach a u mnie wskaźnik temperatury troche wariuje niestety (podejrzewam zimne luty w zegarach) więc jak coś zmierzę to tylko tak "na oko" w jakiej temp jaka jest
Ale wielkie dzięki za dokładne info
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt: