[S2 2.2 3B] aparat zapłonowy
[S2 2.2 3B] aparat zapłonowy
Witam!
Może ktoś się orientuje czy aparat zapłonowy z innego silnika 5 cylindrowego pasuje do 2.2 turbo 3b ?
Na kompie wyrzuca mi błąd czujnika halla nawet na zapalonym silniku , obroty falują , brak mocy , a dzisiaj pierwsze problemy z gaśnięciem auta.
Chciałem zmienić cały aparat i stąd pytanie czy np. od 2.3 będzie pasował gdyż numer jest ten sam różni się tylko literką na końcu
dzięki
Może ktoś się orientuje czy aparat zapłonowy z innego silnika 5 cylindrowego pasuje do 2.2 turbo 3b ?
Na kompie wyrzuca mi błąd czujnika halla nawet na zapalonym silniku , obroty falują , brak mocy , a dzisiaj pierwsze problemy z gaśnięciem auta.
Chciałem zmienić cały aparat i stąd pytanie czy np. od 2.3 będzie pasował gdyż numer jest ten sam różni się tylko literką na końcu
dzięki
Ostatnio zmieniony 19 sie 2016, 21:24 przez luik22, łącznie zmieniany 1 raz.
tylko gdzie tą używkę dostać ? chyba wymienię sam czujnik hallaLeo pisze:No kierwa, aparat w 3B to najbardziej wrażliwa rzecz i musi być tylko z 3B. 7A nie podejdzie, mimo fizycznego podobieństwa. Aparat w 3b jest na wąski paluch 11mm, w 7A na szeroki.
Kupuj używkę póki są, i przy okazji zmień zębatkę na miedzianą.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
luik22, prosiłem o poprawienie tematu https://audi80.pl/viewtopic.php?t=9608
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
W tym silniku nie ustawia się zapłonu tak jak w innych. Czujnik w aparacie to tylko czujnik położenia wałka a nie czujnik z którego generowana jest iskra.luik22 pisze: w poniedziałek ustawienie zapłonu i zobaczymy co się będzie działo
Nawet blaszka kręcąca się przed hallem ma jedno wycięcie a nie pięć. Co nie znaczy że nie powinien być ustawiony we właściwej pozycji. Tylko kręcenie nim nie będzie przestawiać wyprzedzenia zapłonu.
- Leo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
ku...wa zmień mechanika!!!! Co on chce ustawiać zapłon w 3B ?!!?!?1?!?!luik22 pisze:00513 - na włączonym silniku nie gaśnie po wykasowaniu od razu wraca ,DeS pisze:Błąd halla, to znaczy który błąd? Konkretnie.
czujnik wymieniony , w poniedziałek ustawienie zapłonu i zobaczymy co się będzie działo
Chłopie, powiem ci tak - 00513 oznacza tyle tylko, że dane z 3 czujników nie zgadzają się ze sobą. To może być od przestawionego rozrządu, poprzez walnięty któryś z tych czujników.
I najważniejsze - 00513 to nie jest HALL, tylko czujnik na wieńcu zębatym.