[B3/B4 2.3 NG]ILE WAM PALI SILNIK 2,3E?
[B3/B4 2.3 NG]ILE WAM PALI SILNIK 2,3E?
ILE WAM PALI AUDI 80 SEDAN Z SILNIKIEM 2,3E ZAGAZOWANY I NIEZAGAZOWANY A TAKZE JAK ZMNIEJSZYC SPALANIE? PISZCIE JAK JEST U WAS!!!!!!!
Ostatnio zmieniony 09 sty 2007, 22:53 przez TOMI 1, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam Avanta - masa własna 1360kg, ośka, skrzynia biegów manualna, klimatyzacja. Minimalne zarejestrowane spalanie latem w trasie, PB98, 2-4 osoby z bagażem, prędkości 100-140km/h: 8.33l/100km. Kręcenie się po mieście (trójmiasto) ale raczej bez stania w korkach, trochę jazdy po trasie (obwodnica trójmiasta odcinki po ok.30km) średnie zużycie 10.3-10.7l/100km.
Ale: jak była walnięta sonda lambda to wartości wynosiły: 10.5l/100km trasa, 12.9l/100km miasto.
Gazu nie mam bo przy moich przebiegach nie opłaca się instalować.
Jak zmniejszyć spalanie? Pod prawą nogą jest bardzo dobry regulator spalania....
A na poważnie - nie wozić niepotrzebnych rzeczy/osób w bagażniku, sprawdzić opory toczenia na wszystkich kołach( klocki hamulcowe mogą gdzieś przytrzymywać, ewentualnie kończące sięłożyska), doprowadzić silnik do stanu fabrycznego w zakresie działania układu wtryskowego i zapłonowego (sama wymiana filtrów na nowe może pomóc)
niestety ten silnik to nie 3.3TDI, który wg. Top Gear jeździ głównie na powietrze....żeby działać musi trochę tego paliwka łyknąć
Ale: jak była walnięta sonda lambda to wartości wynosiły: 10.5l/100km trasa, 12.9l/100km miasto.
Gazu nie mam bo przy moich przebiegach nie opłaca się instalować.
Jak zmniejszyć spalanie? Pod prawą nogą jest bardzo dobry regulator spalania....
A na poważnie - nie wozić niepotrzebnych rzeczy/osób w bagażniku, sprawdzić opory toczenia na wszystkich kołach( klocki hamulcowe mogą gdzieś przytrzymywać, ewentualnie kończące sięłożyska), doprowadzić silnik do stanu fabrycznego w zakresie działania układu wtryskowego i zapłonowego (sama wymiana filtrów na nowe może pomóc)
niestety ten silnik to nie 3.3TDI, który wg. Top Gear jeździ głównie na powietrze....żeby działać musi trochę tego paliwka łyknąć
-
- Forum Audi 80