[b4 NG 2.3 LPG ] Nagle gaśne
[b4 NG 2.3 LPG ] Nagle gaśne
witam. pisze posta bo moj kumpel ma problem, otoz ma zagazowana 2.3 chodzi jak chodzi nigdy go nie zawiodla. ostatnio zmienil olej na minerala bo byla wymiana i wlal CERATECA i wynikl taki problem, nie jest to ciagle tylko czasami. jak pochodzi chwile na wolnych obrotach na gazie pozniej ruszy to po kilkuset metrach samochod nagle gasne sam i zaswieca sie wtedy pierwsza kontrolka od oleju i zachwile reszta kontrolek, i samochod niechce odpalic jak po stoi gdzies z 10 minut pali odrazu...czym to moze byc???
Ha. Tzn że działa zabezpieczenie przed zatarciem silnika. Napewno ma stan oleju? Gdy ciśnienie oleju spadnie poniżej jakiegoś minimum to ECU po prostu odcina zapłon. Może też pompa olejowa kuleje. Proponuje zalać jakiś mineralny 15W40 i nie stosować takich shitów. One może i są dobre ale dla młodych silników z małym przebiegiem. A ten olej niestety jest już skażony więc najwyżej zdarować go nielubianemu sąsiadowi
Nie twierdzę że mam 100% racje ale tak mi się wydaje 8-)
Nie twierdzę że mam 100% racje ale tak mi się wydaje 8-)
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
to nie byl ceramizer polski tylko CERATEC firmy niemieckiej oryginalny....
[ Dodano: 2009-04-14, 20:54 ]
jutro daje samochod do mechanika jak mi powie co stwierdzil to napisze....
[ Dodano: 2009-04-15, 21:19 ]
witam. po wizycie mechanik powiedzial ze to napewno nie chodzi o sprawy olejowe, poniewaz silnik nawet bez oleju ma prawo zapalic... powiedzial aby wymienic czujnik hella lub modul zaplonowy co jest obok cewki bo to one najczesciej padaja, a najbardziej stawia na czujnik poniewaz to sie dzieje jak silnik jest po dluzszej jezdzie czyli dobrze nagrzany a ten czujnik jest blisko silnika.... ja mysle ze to nie bedzie od oleju bo nieraz mi przy moim jak musialem nagle sie zatrzymac to na chwile kontorlka od oleju migla ale silnik nie zgasl ato dlatego ze troche malo oleju bylo....
[ Dodano: 2009-05-13, 20:15 ]
witam po dluzszej przerwie. Otoz zaobserwowalem ze po wymianie na olej bez juz tego dodatku problem znikl. a przejechalem juz gdzies okolo 3000 tys km.
[ Dodano: 2009-04-14, 20:54 ]
jutro daje samochod do mechanika jak mi powie co stwierdzil to napisze....
[ Dodano: 2009-04-15, 21:19 ]
witam. po wizycie mechanik powiedzial ze to napewno nie chodzi o sprawy olejowe, poniewaz silnik nawet bez oleju ma prawo zapalic... powiedzial aby wymienic czujnik hella lub modul zaplonowy co jest obok cewki bo to one najczesciej padaja, a najbardziej stawia na czujnik poniewaz to sie dzieje jak silnik jest po dluzszej jezdzie czyli dobrze nagrzany a ten czujnik jest blisko silnika.... ja mysle ze to nie bedzie od oleju bo nieraz mi przy moim jak musialem nagle sie zatrzymac to na chwile kontorlka od oleju migla ale silnik nie zgasl ato dlatego ze troche malo oleju bylo....
[ Dodano: 2009-05-13, 20:15 ]
witam po dluzszej przerwie. Otoz zaobserwowalem ze po wymianie na olej bez juz tego dodatku problem znikl. a przejechalem juz gdzies okolo 3000 tys km.