Panowie mam mały dylemat, ostatnio wykręcałem urwane szpilki w głowicy od kolektora wydechowego podczas tej operacji dopatrzyłem się sporego pęknięcia na kolektorze wiec skoro już się tak zdarzyło postanowiłem wymienić żeliwny kolektora na barana ale jedynie udało mi się znaleść kolektor+portki ale bez osłon aluminiowych i tu się zastanawiam nad takim patentem jak obwiniecie kolektora taśmą termoizolacyjna jak myślicie czy to zastąpi osłony? jaką średnice ma jedna odnoga kolektora i jaka jest jej długość bo w razie co muszę policzyć ile jest mi potrzebnej takiej taśmy.
Jaki jest nr podkładki pomiędzy portkami a kolektorem czy aby nie przypadkiem 853 253 115?
[2.3 20v 7a]Osłona kolektora wydechowego
- Leo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
podkładka tak, to ten nr.
Co do kolektora, jak najbardziej możesz użyć taśmy termoizolacyjnej, z tym że musi to być dobrej jakości taśma, bo tam jest pod 1000 stopni, więc lepiej zrób to porządnie, bo nie chcesz aby Ci się coś tam zapaliło.......................... !
Zresztą, nawet jakbyś miał te osłony, to i tak dobrze jest to zaizolować.
ile potrzeba taśmy? myślę, że jakieś 3 metry spokojnie.
Co do kolektora, jak najbardziej możesz użyć taśmy termoizolacyjnej, z tym że musi to być dobrej jakości taśma, bo tam jest pod 1000 stopni, więc lepiej zrób to porządnie, bo nie chcesz aby Ci się coś tam zapaliło.......................... !
Zresztą, nawet jakbyś miał te osłony, to i tak dobrze jest to zaizolować.
ile potrzeba taśmy? myślę, że jakieś 3 metry spokojnie.
3m to chyba będzie sporo za mało, mam taki Kalkulator i według niego wychodzi mi koło 15m ale dane które tam wpisane mogą się mijać sporo z prawda bo wpisuje takie jaki mi się wydaja na podstawie zdjęcia, jak by ktoś miał takiego baranka i by mi go pomierzył był bym wdzięczny
Myślałem ze 15m starczy, ale kupiłem z zapasem 20m i ledwo starczyło na obwiniecie do miejsca gdzie łączą się wszystkie rury w jedną, żeby zaizolować cały kolektor zabrakło mi jakieś 1,5m. Powiem szczerze ze liczyłem na troszkę lepsze efekty takiego zabiegu, jednak nie ominie mnie kupno osłony aluminiowej
tak wyglądają efekty mojej pracy:
tak wyglądają efekty mojej pracy: