Mam problem z plynem chlodzenia.
Po remoncie silnika zaczelo ubywac mi plynu.
balem sie juz ze cos z blokiem nie tak, ale odetchnalem z ulga gdy zauwazylem ze cieknie mi z wezyka, wiec dokrecilem opaske. Potem strzelil mi waz od chlodzenia, a teraz widze ze cieknie mi z tego malego wezyka co idzie do zbiorniczka zwlaszcza gdy troche agresywnie jade ok 120-130.dzis normalnie byl troche oblany zbiorniczek. tak jakby cisnienie mi wzrastalo w ukladzie
Temp silnika rosnie mi prawie do 100 stopni.
Czy to jest ok?
Czy u mnie w silniku jest ten czujnik plynu chlodzacego (jakis niebieski) bo samochod zrobil sie mulowaty a czytalem ze to moze byc przyczyna
jest mulowaty na LPG i PB. Na 1 i 2 biegu to maluch by mnie przescignal polepsza sie na wyzszych biegah ale dopiero jak mocno wdepne gaz (ok 3000 obr)
Dzieki za pomoc
[B4 2,3 NG] problem z plynem chlodzenia
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
miałem podobny problem w moim NG i po długich poszukiwaniach okazało się że klientowi od którego kupiłem auto walnęła uszczelka pod głowicą i olej pozapychał chłodnicę i nagrzewnicę. Może też było uszczelnianie jakimś syfem ale po wymianie tych elementów ciśnienie w układzie chłodzenia ustabilizowało sie no i oczywiście zrobiło się cieplutko w kabinie. Płyn teraz nie znika a trudno było to wcześniej zlokalizować bo ciekło z góry nagrzewnicy i odparowywało. Dopiero po rozebraniu całej deski rozdzielczej było widać who is who a nagrzewnica ważyła chyba ze 2 kilo.
uszczelka pod glowica bylo robiona ok 2 miesiace temu (za remont dalem 2,5 k) szlag mnie wtedy trafil jak mi walna cene a mowil ze bedzie max 1,5 k)
a w oleju nie ma sladow plynu a w plynie patrzylem i wyglada na czysty
dzisiaj jezdzilem po miescie i temp mialem 100 stopni a na trasie spadala do 70-65 stopni (jest ok 93-95 stopni i nagle spada do 70)
Jak tylko mu zaczne gazowac to temp zaraz rosnie do 100 stopni.
Moze to byc jakis czujnik albo termostat(np przycina)?
[ Dodano: 2009-11-28, 15:46 ]
[quote="arden"]uszczelka pod glowica bylo robiona ok 2 miesiace temu (za remont dalem 2,5 k) szlag mnie wtedy trafil jak mi walna cene a mowil ze bedzie max 1,5 k)
dzisiaj jezdzilem po miescie i temp mialem 100 stopni a na trasie spadala do 70-65 stopni (jest ok 93-95 stopni i nagle spada do 70)
Czy ktos ma jakies zdjecie gdzie znajduje sie ten czujnik ?
[ Dodano: 2009-11-29, 11:20 ]
Ma ktos z was zdjecie gdzie jest ten niebieski czujnik w NG?
[ Dodano: 2009-11-28, 15:46 ]
[quote="arden"]uszczelka pod glowica bylo robiona ok 2 miesiace temu (za remont dalem 2,5 k) szlag mnie wtedy trafil jak mi walna cene a mowil ze bedzie max 1,5 k)
Czy ktos ma jakies zdjecie gdzie znajduje sie ten czujnik ?
[ Dodano: 2009-11-29, 11:20 ]
Ma ktos z was zdjecie gdzie jest ten niebieski czujnik w NG?