[ALL] 'strzały' z wydechu
- Syn_Andrzeja
- Forum Audi 80
- Kontakt:
[ALL] 'strzały' z wydechu
Witam. Chciałbym osiągnąć efekt podobny jak na załączonych niżej filmikach:
tu pierwszy
a tu drugi
Co wywołuje taki efekt? Na drugim filmiku jest efekt jak przy turbo, ale nie wydaje mi się, żeby był doładowany, a strzela. Strasznie głośny też nie jest, więc pełnego przelotu mieć nie może. Silnik mam taki sam, chciałbym coś takiego i nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać.
tu pierwszy
a tu drugi
Co wywołuje taki efekt? Na drugim filmiku jest efekt jak przy turbo, ale nie wydaje mi się, żeby był doładowany, a strzela. Strasznie głośny też nie jest, więc pełnego przelotu mieć nie może. Silnik mam taki sam, chciałbym coś takiego i nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać.
- Syn_Andrzeja
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Bedze głośno przy sprawnym silniku i prawidłowej dawce nie ma prawa strzelać.
Strzał to efekt niedopalonego paliwa w silnika podczas mocnego przy gazowania jest przelanie paliwa a podczas schodzenia odcięcie paliwa wtedy dostaje się sporo powietrza następuje wymieszanie i mieszanka paliwowa powietrzna do wybuchu. Oczywiście wydech trzeba mieć zdrowy nawet bardzo zdrowy bo może rozerwać.
Strzał to efekt niedopalonego paliwa w silnika podczas mocnego przy gazowania jest przelanie paliwa a podczas schodzenia odcięcie paliwa wtedy dostaje się sporo powietrza następuje wymieszanie i mieszanka paliwowa powietrzna do wybuchu. Oczywiście wydech trzeba mieć zdrowy nawet bardzo zdrowy bo może rozerwać.
- Syn_Andrzeja
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Najprosciej wspawac swiece zaplonowa w koncowke wydechu. Do tego cewka zasilajaca ta swiece i uklad do odpinania zaplonu na silniku (paliwo nie spalone w silniku laduje w wydechu i zapala go swieca w koncowce) wszystko sterowane z jednego guzika. Nawet silnik cieniasa potrafi wtedy sypac marchewami na 0,5m. :mrgreen:
Kiedys widzialemgotowe zestawy, nazywalo sie to chyba "flamer kit".
Z tym ze byly dosc drogie (okolo 400 zl), zasada dzialania jest na tyle prosta ze bez problemu mozna skopiowac.
Potrzebna cewka zaplonowa, przekaznik, swieca zaplonowa, przelacznik i kilka m przewodu, no i podstawowa wiedza z zakresu elektroniki.
Kiedys widzialemgotowe zestawy, nazywalo sie to chyba "flamer kit".
Z tym ze byly dosc drogie (okolo 400 zl), zasada dzialania jest na tyle prosta ze bez problemu mozna skopiowac.
Potrzebna cewka zaplonowa, przekaznik, swieca zaplonowa, przelacznik i kilka m przewodu, no i podstawowa wiedza z zakresu elektroniki.
- Syn_Andrzeja
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Też widziałem taki zestaw i faktycznie, imponująco potrafi działać, ale nie chodzi mi o aż takie druciarstwo. Jeśli da się osiągnąć to bez flamera i bez pełnego przelotu (bo aktualnie mam sam końcowy tłumik i wolałbym tak zostawić^^) to dojdę do tego jak. Może elektroniczny wtrysk i zwiększenie nieznacznie dawki pozwoli na takie zabawy, a jeśli nie...no to trudno.