[2.3 NG] wolne obroty
[2.3 NG] wolne obroty
Witam, no i stało się, niestety i mnie dopadła bolączka wolnych obrotów:/
auto jezdziło bezproblemowo na PB i LPG (blos) a dzis ze dwa razy odpalił na ok 2,5 tys RPM i spadało, a potem juz tylko gorzej, auto na pb faluje od 1200 do 2000 sa to rownomierne falowania, po odpieciu wtyczki tej koło reflektora rowno 2300RPM, po odpieciu wtyczki tej od strony błotnika tak samo, po wypięciu krokowca bez zmian. na LPG zaś cały czas rowno ok 2300rpm
przeczytałem wiele poradników i faq na temat NG ale nic mi do głowy nie przychodzi, swiece maja ok 20 tys, kable i kopułka niecałe 10. pomocy
teraz zauważyłem ze jak odepnę wezyk od filtra weglowego to obroty falują, a jak jest podpiety to wyje niemiłosiernie 2700RPM
auto jezdziło bezproblemowo na PB i LPG (blos) a dzis ze dwa razy odpalił na ok 2,5 tys RPM i spadało, a potem juz tylko gorzej, auto na pb faluje od 1200 do 2000 sa to rownomierne falowania, po odpieciu wtyczki tej koło reflektora rowno 2300RPM, po odpieciu wtyczki tej od strony błotnika tak samo, po wypięciu krokowca bez zmian. na LPG zaś cały czas rowno ok 2300rpm
przeczytałem wiele poradników i faq na temat NG ale nic mi do głowy nie przychodzi, swiece maja ok 20 tys, kable i kopułka niecałe 10. pomocy
teraz zauważyłem ze jak odepnę wezyk od filtra weglowego to obroty falują, a jak jest podpiety to wyje niemiłosiernie 2700RPM
Piszesz, że czytałeś poradniki etc. i nic ci do głowy nie przychodzi ale na forum jest masa postów na ten temat i w każdym jakaś wskazówka:)
Na początek- sprawdzamy szczelność dolotu, może jakiś wężyk gdzieś spadł, gdzieś powstała jakaś dziurka etc.
Next- wyjmij krokowca i przepłucz w benzynie ekstrakcyjnej, może szczelinka gdzieś się zawiesiła.
Możesz też odpiąć aku na kilka godzinek, może jakiś błąd załapał i wariuje.
Ogólnie dziwne, że po odpięciu krokowca nie ma zmian, stawiałbym na niego.
Na początek- sprawdzamy szczelność dolotu, może jakiś wężyk gdzieś spadł, gdzieś powstała jakaś dziurka etc.
Next- wyjmij krokowca i przepłucz w benzynie ekstrakcyjnej, może szczelinka gdzieś się zawiesiła.
Możesz też odpiąć aku na kilka godzinek, może jakiś błąd załapał i wariuje.
Ogólnie dziwne, że po odpięciu krokowca nie ma zmian, stawiałbym na niego.
tak zrobiłem zanim to napisałeś i po pół godziny bez aku problem znikł puki co, zobaczymy co bedzie dalej.Karto pisze:Możesz też odpiąć aku na kilka godzinek, może jakiś błąd załapał i wariuje.
piszac o tym ze wszystko przeczytałem i nic do głowy nie przychodzi miałem na mysli ze zastosowałmem sie do najwaqzniejszych wskazowek typu dolot itd
dołącze sie do tematu przy zimnym silniku na lpg mam brak wolnych obrotów poprostu gaśnie w miare nagrzewania cos łapie w granicach 400-500obrtów pozniej gdy jest nagrzany to obroty wolne spadają do 200 czasem 400 i wzrastają na 800 zachowuje się jakby był przelewany na gazie. NA benzynie nie ma takich problemów,
- arekkrosno
- Forum Audi 80
Masz dokładnie odwrotny problem niż ja miałem. U mnie w miarę podnoszenia się temperatury łapał powoli wolne obroty. Jeżeli problem występuje tylko na gazie to trzeba jechać na regulację bo mieszanka za uboga na wyższą temperaturę silnika. Sprawdź jeszcze czy klapa przepływomierza się gdzieś nie blokuje przy rozgrzanym silniku bo może powietrza nie dostawać wystarczająco i go znowu zalewa gazem. No i czujnik temperatury 2-pinowy też może mieć wpływ.
muwisz ten czujnik temperatury cos szkodzi , zimny silnik na gazie i benzynie lepiej się zbiera pozniej muli zarowno na benzynie i gazie.Skład mieszaniki na lpg na wolnych jest bogata i to mocno a srednich sonda oscyluje czyli normalna tak sam ustawiłem bo jak pojechałem do gazownika to ustawił bogata na wolny i uboga w srednim zakresie i na tych ustawienia obroty wolne miał w miare stabilne choć też spadały a przyspieszenie szkoda muwic. Z tego co wiem na mikserze nie można uzyskać odpowiedniej mieszanki
- arekkrosno
- Forum Audi 80
No niestety to prawda. Dlatego żeby się nie denerwować w zimie to usunąłem instalację gazową i teraz mam spokój. Co do miksera to można go rozpiłować i będzie troszkę lepiej chodził. W tym temacie zgłoś się do kolegi luk_op_q89 on ci wyjaśni zasadę regulacji NG na lpg w zależności od temperatury. Dobrze opanował swoją instalację lpg.sebastiB4 pisze:obroty wolne miał w miare stabilne choć też spadały a przyspieszenie szkoda muwic. Z tego co wiem na mikserze nie można uzyskać odpowiedniej mieszanki