Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 Coupe 2.3 ng] wywalilo wode na wszystko pod maska

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
ODPOWIEDZ
szatan750
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 Coupe 2.3 ng] wywalilo wode na wszystko pod maska

Post autor: szatan750 » 07 sty 2010, 23:37

Witam mam problem po trasie zjezdzajac do domu zawylo mi pod maska patrze na zegar alternator nie laduje dalej gazu chodzi dobra jestem w domu zgasilem otwaelem garaz odpalam stoi znow . Okazalo sie ze wszystko zalane plynem chlodniczym . Dobra rozebralem alternator lozyska do wymiany I naciag mi sie poluznil I sruba pekla od mocowania skad ten naciag byl poluzniony . Ale nie wiem co to mialo do ukladu chlodzenia moze mi to ktos wyjasnic wiem jak dziala uklad w motocyklach naprawialem kiedys ich sporo . Nie wiem poprostu skad ten pllyn chlodniczy sie znalazl na parowniku na wentylatorze I silniku itp

kerpen_rp
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kerpen_rp » 08 sty 2010, 08:03

Musisz mieć pęknięty jakiś wąż, albo pompa wody się całkowicie rozszczelniła, albo padła uszczelka pod głowicą i wywala płyn przez zbiorniczek. Powycieraj wszystko, wlej wody do układu, odpal motor i obserwuj. Alternator nie ma z tym nic wspólnego, został zalany płynem i dlatego przestał ładować.

Awatar użytkownika
DEDHI
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: DEDHI » 08 sty 2010, 12:17

2 podstawowe sprawy: albo zablokował się termostat w ,, małym obiegu,, i zagotował płyn albo poszła ci uszczelka pod głowicą. Jeżeli wywaliło płyn przez zbiorniczek wyrównawczy to jest jedno z dwóch. Jeżeli nie przez zbiorniczek to możesz jeszcze sprawdzić stan wszystkich gumowych węży a także sprawdź chłodnice (łączenie części aluminiowej z plastikową górą) bo tam często pęka i cieknie. Nie ładowało bo zalałeś alternator co mogło spowodować spalenie jego bądz regulatora... A poza tym chyba nie jeździsz na wodzie ?? :roll: zalej płyn tak jak zaleca producent G11 lub G12 ;-)

szatan750
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szatan750 » 08 sty 2010, 14:20

Zle napisalem mam plyn do minus 35 stopni wody bym nigdy nie wlal . Jak zlozylem wszystko do kupy to mi odpalil ladnie ale po chwili przestal ladowac wiec regulatoroze mi padl da sie go omomierzem sprawdzic ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl