[2.3 NG] zle ustawiony zaplon ? Jak ustawic ?
-
- Forum Audi 80
[2.3 NG] zle ustawiony zaplon ? Jak ustawic ?
Witam, od jakiegos czasu w moim samochodzie mam spalnie rzedu 22 litrow miescie, w cyklu mieszanym okolo 18 a wcale dynamicznie nie jezdze.
z 2 miesiace temu wymieniali mi rozrzad i tutaj moje pytanie czy mogli cos pomieszac z zaplonem ? moze byc delikatnie przyspieszony lub opozniony ? Dodam ze czasami podczas odpalenia slychac takie stukniecie.
Sonda lamba sprawna. bo byla sprawdzana.
wogole jakie sa objawy zle ustawionego zaplonu ?
z 2 miesiace temu wymieniali mi rozrzad i tutaj moje pytanie czy mogli cos pomieszac z zaplonem ? moze byc delikatnie przyspieszony lub opozniony ? Dodam ze czasami podczas odpalenia slychac takie stukniecie.
Sonda lamba sprawna. bo byla sprawdzana.
wogole jakie sa objawy zle ustawionego zaplonu ?
Ostatnio zmieniony 13 paź 2013, 20:44 przez audisedan1990, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Ale chociaz moje sumienie bedzie spokojne
a czy jet mozliwe ze ta automatyczna korekta sie rozwalila ?
[ Dodano: 2013-10-14, 11:12 ]
Bylem dzisiaj u mechanika okazalo sie ze zaplon jest zdecydowanie przyspieszony, zostal ustawiony na 17 stopni pod lpg i zobaczymy czy spalanie sie zmneijszy. Praca silnika jest teraz zdecydowanie przyjemniejsza dla ucha
a czy jet mozliwe ze ta automatyczna korekta sie rozwalila ?
[ Dodano: 2013-10-14, 11:12 ]
Bylem dzisiaj u mechanika okazalo sie ze zaplon jest zdecydowanie przyspieszony, zostal ustawiony na 17 stopni pod lpg i zobaczymy czy spalanie sie zmneijszy. Praca silnika jest teraz zdecydowanie przyjemniejsza dla ucha
-
- Forum Audi 80
Jeśli założyłeś gaz to już powinni Ci przestawić zapłon z lekkim wyprzedzeniem o kilka stopni. Nie pamiętam konkretnie ile ale miałem też ten problem bo nie równo chodził i palił ok. 18l. Ale sprawdź najpierw ten zapłon, później dawkę gazu a na końcu proponowałbym sonde lambda sprawdzić bo przez to też lubią dużo palić.
-
- Forum Audi 80
Ustawienie zaplonu w NG.Silnik musi pracowac na pb i osiagnac normalna temp pracy czyli ok 82st.Bierzesz lampe stroboskopowa zwierasz na 4 sekundy wewnetrzne piny dwoch gniazd diagnostycznych w skrzynce z bezpiecznikami ustawiasz zaplon na 16st +- 1st odlaczasz lampe wylaczasz zaplon na dluzej niz 1sekunda odpalasz i juz gotowe.Mozesz tez zrobic to na programie delta scan 7.I przy okazji zdjagnozowac cala elektronike .
Ta delta scan ogarnia wtrysk mechaniczny?dan197 pisze:Ustawienie zaplonu w NG.Silnik musi pracowac na pb i osiagnac normalna temp pracy czyli ok 82st.Bierzesz lampe stroboskopowa zwierasz na 4 sekundy wewnetrzne piny dwoch gniazd diagnostycznych w skrzynce z bezpiecznikami ustawiasz zaplon na 16st +- 1st odlaczasz lampe wylaczasz zaplon na dluzej niz 1sekunda odpalasz i juz gotowe.Mozesz tez zrobic to na programie delta scan 7.I przy okazji zdjagnozowac cala elektronike .
Wtrysku mechanicznego nie ogarnie zaden program bo to czysta mechanika.Delta scan przetwarza kody migowe ze sterownika auta na monitorze i wyswietla je tak ze masz wiersz kodu a nie musisz zczytywac ich za pomoca testera kodow migowych.Mozna korygowac ustawienia zaplonu sprawdzic dzialanie sondy sprawdzic poprawnosc dzialania sterownika skrzyni automatycznej.