To jest najlepsze rozwiązanie ,sam bym tak zrobił jak by mi sie coś takiego przydarzyłoqbaaa1989 pisze:co jest najlepszym rozwiązaniem kupić całe auto na chodzie z uszkodzonym tyłem
[B4] 1.9 TD 75KM / 1.9 TDi 90KM zamiana
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Ani za mięki czop ani za miekie koło ,po prostu połaczenie na klin jest zbyt słabe i nie wytrzymuje dużych obciążeń bo do małego kółka przykręcone jest duże koło z tłumikiem drgań i jak ono dostanie bicia,a dostaje wcześniej czy pużniej , to połaczenie na klin nie daje rady ,w tdi nie ma klina tylko tzw.półksiężyc , zdarza się że w tdi to połączenie również nie wytrzymuje ale to raczej sporadyczne przypadki.Co do tdeków to sam miałem w bardzo dobrym stanie tdeka i nie sprawiał najmniejszych kłopotów ,byłem z niego zadowolony bo nawet był lepszy do jazdy typowo miejskiej ze względu na krótszą skrzynię ,szybciej się nagrzewał i nie protestował przy zamulaniu ,czego nie mogę powiedzieć o TDI ,ale nie da się nie zauważyć jego wad i minusów w porównaniu z TDI .Mając oba te silniki ma się porównanie i tdi wychodzi w nim lepiejtower pisze:
Kolega MUNIOR twierdzi, że w tdi nie ma tego problemu. Czy problem dotyczy miekkiego czopa wału czy miekkiego koła? Mi wydaje sie, że raczej to kwestia koła nie wymienionego wraz ze śrubą przy wymianie rorządu (u mnie tak było). Klin na kole jest wyrobiony cos na -2mm a gniazdo klina wyrobione na skutek pracy koła mającego luz. Czy w tdi dawali w takim razie solidniejsze wały korbowe?
A swoja drogą kolega chyba jednak zbyt bardzo neguje td
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2010, 10:06 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 1 raz.
kolego np transit 2.5 td mial 4cyl i nic nie trzeba wozic w bagazniku pompa jest od silnika z bezposrednim wtryskiem wiec nic w niej nie trzeba grzebac, nie jestem az tak tepy zeby komus radzic wlozyc pompe 5 cyl do silnika 4 cyl pozdrotrepek pisze:Lepiej od 1.6 TD ze względu na lepiej wykrojonego pina, głowiczki te same 9mm.karol121 pisze:ja jestem za wstawieniem silnika 1.9tdi z pompa mechaniczna np od 1.9td
A dodatkowy jeden/dwa cylindry będzie woził w bagażniku.karol121 pisze:pompe od 2.5tdi