[B4 1.9 AAZ] Audi 80 1.9 TD szarpie po odjęciu gazu
[B4 1.9 AAZ] Audi 80 1.9 TD szarpie po odjęciu gazu
Witam panowie,
czytałem tutaj sporo tematów na temat szarpania, które mogły być powiązane z problemem, który mam, ale żaden z nich nie odpowiadał mojemu (tak sądzę), dlatego chciałbym Was prosić o pomoc.
Mam 80 B4 1.9 TD 90KM, jeśli samochodem jadę przykładowo 100km/h i 2000obr/min jest wszystko ok problem pojawia się gdy zdejmę nogę z gazu, auto zaczyna szarpać przód-tył na zmianę, aż obroty odpadną do ok 1200obr/min, wtedy wszystko ustaje. Dzieje się tak na każdym biegu.
W samochodzie ostatnio wymieniłem: przegub, poduszki pod silnikiem, filtry+rozrząd. Mechanik sprawdził, że poduszki pod skrzynią są w bardzo dobrym stanie i ich nie wymieniamy. Pojechałem na diagnostykę aby sprawdzić zamocowanie łoża do budy, lecz i tutaj stwierdzone że jest wszystko ok.
Dodam że gdy dam na luz jest wszystko jest w porządku.
Czy ktoś Panowie ma pomysł ?
ps. proszę moderatora o przeniesienie tematu do działu TD, źle musiałem kliknąć i napisałem w dziale TDi.
czytałem tutaj sporo tematów na temat szarpania, które mogły być powiązane z problemem, który mam, ale żaden z nich nie odpowiadał mojemu (tak sądzę), dlatego chciałbym Was prosić o pomoc.
Mam 80 B4 1.9 TD 90KM, jeśli samochodem jadę przykładowo 100km/h i 2000obr/min jest wszystko ok problem pojawia się gdy zdejmę nogę z gazu, auto zaczyna szarpać przód-tył na zmianę, aż obroty odpadną do ok 1200obr/min, wtedy wszystko ustaje. Dzieje się tak na każdym biegu.
W samochodzie ostatnio wymieniłem: przegub, poduszki pod silnikiem, filtry+rozrząd. Mechanik sprawdził, że poduszki pod skrzynią są w bardzo dobrym stanie i ich nie wymieniamy. Pojechałem na diagnostykę aby sprawdzić zamocowanie łoża do budy, lecz i tutaj stwierdzone że jest wszystko ok.
Dodam że gdy dam na luz jest wszystko jest w porządku.
Czy ktoś Panowie ma pomysł ?
ps. proszę moderatora o przeniesienie tematu do działu TD, źle musiałem kliknąć i napisałem w dziale TDi.
-
OnlineKrzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
To ktoś Ci musiał bzdury powpisywać do dowodów :roll: ,bo takie silniki nie istnieją ...przynajmniej w orginale .Istnieją w dokładnie odwrotnej konfiguracji tdi 66KW i TD 55 KWstaszekstaszek pisze:Raczej nie, w tym co mam 10 lat pisze TDi 55kW natomiast w tym co kupiłem w tamtym roku pisze 66kW TD
Nie musisz nic skanować :roll: wystarczy żebyś wiedział co masz pod maską ,w aucie które ci szarpie ....czy silnik tdi ,czy td ...i mniejsza o błędne wpisy w dowodach...otwórz maskę w tym w którym szarpie i jak widzisz w nim pompę wtryskową z linką gazu ,którą to linką ,możesz tego gazu dodać ręcznie ,to jest to na pewno TD ...jak nie ma linki ,tylko gruby czarny kabel u góry pompy ,to jest to na pewno tdi 8-)staszekstaszek pisze: nie będę skanował dowodów bo nie o to chodzi,
Ja bardzo chętnie ,o ile określisz o który silnik chodzi ...bo to dwa zupełenie inne silniki i jezeli to tdi ,to przyczyna takiego zachowania ,jest zwykle zupełnie inna ,niż w przypadku td .Niestety jeżeli to faktycznie TD ,to nie pomogę,bo nie ogarniam i trzymam się z daleka od tego wynalazkustaszekstaszek pisze:może ktoś pomoże z problemem ? :->
Eh tak myślałem, że TD po tej lince co napisałeś, ale wolałem zdjęcie wstawić aby się upewnić, no to lipa.... może Panowie ktoś miał taki przypadek, lub ma pomysł czemu tak się dzieje na rozgrzanym silniku :?:
[ Dodano: 2015-09-28, 10:14 ]
Czyli nikt nie ma pomysłów więc pozostaje mi chyba tylko serwis audi do zdiagnozowania problemu.....
[ Dodano: 2015-09-28, 10:14 ]
Czyli nikt nie ma pomysłów więc pozostaje mi chyba tylko serwis audi do zdiagnozowania problemu.....