[B3 1.6 TD] Kontrolka akumulatora
-
- Forum Audi 80
[B3 1.6 TD] Kontrolka akumulatora
Witam forumowiczów mam mały problem a mianowicie jak odpale moje audi to na wolnych obrotach swieci sie kontrolka akumulatora, jak dodam mocno gaz to gasnie i juz sie z powrotem nie zaswieca co moze byc tego przyczyna bo bardzo mnie to drazni.
slabe masz ladowanie albo nie trzyma aku pradu a po trzecie moze byc slaby pasek od alternatora sprawdz najpierw ladowanie jak jest ok to masz juz zuzyty aku i nie trzyma pradu albo jeszczeregulator napiecia padl ci 1000 chorób milion przyczyn
[ Dodano: 2013-09-18, 22:34 ]
moze cos masz podlaczone i ciagnie prad z aku i rozladowuje ci aku i sie nie wylacza po zgaszeniu samochodu
[ Dodano: 2013-09-18, 22:39 ]
jeszce jedno zobacz w aku czy masz wode jak nie masz to dolej wody dystelowanej i podlacz aku pod prostownik na cala noc i zobacz czy sie nie zapali rano przy zapalania auta
[ Dodano: 2013-09-18, 22:34 ]
moze cos masz podlaczone i ciagnie prad z aku i rozladowuje ci aku i sie nie wylacza po zgaszeniu samochodu
[ Dodano: 2013-09-18, 22:39 ]
jeszce jedno zobacz w aku czy masz wode jak nie masz to dolej wody dystelowanej i podlacz aku pod prostownik na cala noc i zobacz czy sie nie zapali rano przy zapalania auta
do wymiany raczej szczotki w alternatorze, ewentualnie w regulatorze napięcia pada dioda wzbudzenia a regulator i tak jest w szczotko trzymaczu
[ Dodano: 2013-09-20, 09:57 ]
cypek51, po drugie wiesz co znaczy świecąca kontrolka ładowania, na odpalonym silniku?
że nie ma ładowania, a nie że aku jest rozładowany...
[ Dodano: 2013-09-20, 09:57 ]
cypek51, po drugie wiesz co znaczy świecąca kontrolka ładowania, na odpalonym silniku?
że nie ma ładowania, a nie że aku jest rozładowany...
cypek51, jeśli się kontrolka świeci to znaczy że prąd płynie przez nią DO ALTERNATORA, jeśli nie wieżysz to znajdź sobie schemat połączeń, bo plus idzie przez żaróweczkę do zacisku wzbudzenia w alternatorze.
dopuki żarówka sięświeci śmiem twierdzić że jednak ładowania nie masz, dopiero jak przygazujesz i się alternator wzbudzi, to dopiero wtedy kontrolka zgaśnie.
dopuki żarówka sięświeci śmiem twierdzić że jednak ładowania nie masz, dopiero jak przygazujesz i się alternator wzbudzi, to dopiero wtedy kontrolka zgaśnie.