Mody czas zacząć :mrgreen: wiec mam małe pytanka na początek. Wyczytałem na forum ze zawór regulacji nadciśnienia trzeba zaślepić. Macie może na to jakiś dobry sprawdzony sposób? I czy jego zaślepienie nie przynosi żadnych negatywnych skutków?
Pozdrawiam
[B3 1.6TD] zawór regulacji nadcisnienia
Re: [B3 1.6TD] zawór regulacji nadcisnienia
piszesz o zaworze bezpieczeństwa na kolektorze ssącym , jak tak to w.s. śrubka do środka i zakręcaszmarcin85 pisze:Mody czas zacząć :mrgreen: wiec mam małe pytanka na początek. Wyczytałem na forum ze zawór regulacji nadciśnienia trzeba zaślepić. Macie może na to jakiś dobry sprawdzony sposób? I czy jego zaślepienie nie przynosi żadnych negatywnych skutków?
Pozdrawiam
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Dokładnie. Ja tak zrobiłem bo maks tego regulatora jakie da się wyregulować to 0,9 bara - sprawdzałem kiedyś u siebie. Ale jeśli chcesz to zaślepić to przydałby się boost do pomiaru ciśnienia tak jak mówią koledzy wyżej. Bo bez niego nie będziesz wiedział co się dzieje z ciśnieniem no i można trochę przesadzić.Vision pisze:piszesz o zaworze bezpieczeństwa na kolektorze ssącym , jak tak to w.s. śrubka do środka i zakręcasz
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Tam jest taka klapka a nad nią sprężyna a potem śrubka do regulacji. Wkręcasz śrubkę mocniej to sprężyna jest bardziej ściśnięta, co powoduje że klapka otwiera się przy wyższym ciśnieniu. Wykręcasz śrubkę regulacyjną to masz efekt odwrotny. Cały myk polega na wykręceniu śrubki regulacyjnej a zamiast sprężynki wsadzeniu tam na przykład innej śrubki. Wkręcając potem śrubkę regulacyjną spowodujesz że wcześniej włożona śrubka dopycha klapkę regulacyjną na maks czyli zawór przestaje działać. Tak by to mniej więcej było.