[1.9 TDI 1Z] brak mocy, kody błędów...
[1.9 TDI 1Z] brak mocy, kody błędów...
mam problem z moja Audiczką, który objawia się brakiem mocy. Samochód jedzie bo musi brak mocy nie przyspiesza.
Nadmienię, iż niedawno wymieniane były uszczelki pod nastawnikiem i ustawiona przy tym dawka (dawka wynosi 5, zapłon 4,6 4,7 lub 4,8 nie pamiętam jakie jednostki)
Auto kopci na czarno.
Komputer wykazał błędy:
00552 Czujnik poziomu przepływu powietrza (czujnik pozycji) – G19
00553 Czujnik masy przepływu powietrza – G70
Co z tym zrobić?
Mechanik powiedział ze pewnie przepływomierz więc założyłem od ojca Audi tel 1.9 TDI 1Z i nie pomogło więc nie wiem co robić dalej i gdzie szukać przyczyny.
Auto kiedyś osiągało 170 bez wysiłku na tym samym odcinku a teraz ledwie wyciśnie 140 może 150 i trzeba cisnąć.
Nadmienię, iż niedawno wymieniane były uszczelki pod nastawnikiem i ustawiona przy tym dawka (dawka wynosi 5, zapłon 4,6 4,7 lub 4,8 nie pamiętam jakie jednostki)
Auto kopci na czarno.
Komputer wykazał błędy:
00552 Czujnik poziomu przepływu powietrza (czujnik pozycji) – G19
00553 Czujnik masy przepływu powietrza – G70
Co z tym zrobić?
Mechanik powiedział ze pewnie przepływomierz więc założyłem od ojca Audi tel 1.9 TDI 1Z i nie pomogło więc nie wiem co robić dalej i gdzie szukać przyczyny.
Auto kiedyś osiągało 170 bez wysiłku na tym samym odcinku a teraz ledwie wyciśnie 140 może 150 i trzeba cisnąć.
właśnie w tym problem bo brat cioteczny u którego bylem ma komputer ST-6000 i tam chyba nie ma możliwości wygenerowanie log'u tylko odczyt błędów. Z kolei kolega mechanik nie ma kabli do AUDI i mam tylko te błędy. Przepływke założyłem od ojca z 80 i chodzi tak samo więc pewnie moja jest dobra... (Przepływka to bosch)
Jeśli chodzi o przewody to sprawdzałem te które widać bez rozbierania i wg mnie są w bardzo dobrym stanie.
W piątek jestem umówiony do znajomego mechanika ma jakiś komputer za 30 000 zł i ma sprawdzić. Zaproponował mi też podniesienie mocy na z 90 na jakieś 100 -115 km tylko nie chce powiedzieć co będzie robił a trochę się boję jakichś dziwnych przeróbek... Mówił że robił to w kilku passatach chyba B5 1,9 TDI 90PS i jest dobrze juz kilka lat. Wspominał coś o modyfikacji dolotu do turbiny i oszukaniu komputera ale nie wie dokładnie o co chodzi. Co wy na to?
Jeśli chodzi o przewody to sprawdzałem te które widać bez rozbierania i wg mnie są w bardzo dobrym stanie.
W piątek jestem umówiony do znajomego mechanika ma jakiś komputer za 30 000 zł i ma sprawdzić. Zaproponował mi też podniesienie mocy na z 90 na jakieś 100 -115 km tylko nie chce powiedzieć co będzie robił a trochę się boję jakichś dziwnych przeróbek... Mówił że robił to w kilku passatach chyba B5 1,9 TDI 90PS i jest dobrze juz kilka lat. Wspominał coś o modyfikacji dolotu do turbiny i oszukaniu komputera ale nie wie dokładnie o co chodzi. Co wy na to?
passat B5 nie ma silnika na boschu :!: więc lepiej niech ten Twój mechanik nie pcha tam łap bo tylko może popsuć, jak chcesz podnieść moc na boschu to pisz do kolegi kostrz albo karol121
a jak założyłeś ojca przepływkę to tez wywalało te same błędy :?: może masz gdzieś dziurę w dolocie, warto też sprawdzić
a jak założyłeś ojca przepływkę to tez wywalało te same błędy :?: może masz gdzieś dziurę w dolocie, warto też sprawdzić
Auto stało dzisiaj u mechanika i na razie nic nie powiedział oprócz tego ze prawdopodobnie jest problem z ciśnieniem doładowania bo reszta jest w porządku.
Więc auto zostało na jeszcze jeden dzień.
A co po podniesienia mocy to co proponujecie?
Aha sprawdzałem dzisiaj auto i na takim samym odcinku miało 160 km/h
Ojca audik wyciągnął 175 km/h
A jeszcze niedawno moja lepiej chodziła
Więc auto zostało na jeszcze jeden dzień.
A co po podniesienia mocy to co proponujecie?
Aha sprawdzałem dzisiaj auto i na takim samym odcinku miało 160 km/h
Ojca audik wyciągnął 175 km/h
A jeszcze niedawno moja lepiej chodziła
Jak to sprawdzić?? Jeśli piszcie o czymś ze łatwo sprawdzić to napiszcie od razu jak to sprawdzić.przemik pisze:Co to znaczy "prawdopodobnie" .... zdiagnozowanie poprawnosci regulacji cisnienia doladowania trwa 3 min...jarek007 pisze:oprócz tego ze prawdopodobnie jest problem z ciśnieniem doładowania
Cala wiedza o diagnostyce, jak i co logowac w tym wątku:jarek007 pisze:Jak to sprawdzić?? Jeśli piszcie o czymś ze łatwo sprawdzić to napiszcie od razu jak to sprawdzić
https://audi80.pl/19tdi-1z-diagnosty ... t24669.htm