[1Z] dziwny dzwiek turbiny
[1Z] dziwny dzwiek turbiny
Witam
mam silnik wstępnie dotarty po remoncie (nowe tloki, wszystkie uszczelki, glowica - dotarcie zaworow, planowanie, uszczelniacze zaworowe, szklanki, pompa oleju). Olej byl zmieniany 2 razy w celu wyplukania silnika z nagarow. W tej chwili jestem po ok 300 km po ostatniej zmianie i olej jest nadal czysty.
Pojawil się dziwny odgłos turbiny, taki jak w nagraniu od ok 1600 do 2200 obr. Ten dźwięk utrzymuje się jak hamuje silnikiem (nieco slabszy ale jest). Pojawia się dopiero jak silnik się leciutko nagrzeje.
Katalizatora nie mam, zadnego kopcenia na czarno, oleju nic nie ubywa. Jest komp 16 bit z virusem i wtryski afn. Auto zapina az milo....
Myslicie ze to moze byc jakas nieszczelnosc w dolocie albo wydechu ? Czytalem gdzies na forum kilka wypowiedzi jakoby turbina miala gwizdac po wymianie oleju... Moze przez to ze silnik jest wyplukany, olej rzadki az skapuje z bagnetu to turbina ma mniejsze opory i szybciej wstaje ?
www.magazyn.dnx.pl/audi/turbo.mp3
mam silnik wstępnie dotarty po remoncie (nowe tloki, wszystkie uszczelki, glowica - dotarcie zaworow, planowanie, uszczelniacze zaworowe, szklanki, pompa oleju). Olej byl zmieniany 2 razy w celu wyplukania silnika z nagarow. W tej chwili jestem po ok 300 km po ostatniej zmianie i olej jest nadal czysty.
Pojawil się dziwny odgłos turbiny, taki jak w nagraniu od ok 1600 do 2200 obr. Ten dźwięk utrzymuje się jak hamuje silnikiem (nieco slabszy ale jest). Pojawia się dopiero jak silnik się leciutko nagrzeje.
Katalizatora nie mam, zadnego kopcenia na czarno, oleju nic nie ubywa. Jest komp 16 bit z virusem i wtryski afn. Auto zapina az milo....
Myslicie ze to moze byc jakas nieszczelnosc w dolocie albo wydechu ? Czytalem gdzies na forum kilka wypowiedzi jakoby turbina miala gwizdac po wymianie oleju... Moze przez to ze silnik jest wyplukany, olej rzadki az skapuje z bagnetu to turbina ma mniejsze opory i szybciej wstaje ?
-
- Forum Audi 80
Re: [1Z] dziwny dzwiek turbiny
w moim przypadku robiło podobnie strasznie piszczało gdy deptałem do końca okazało się że w wężu na dolocie do turbo była taka rysa co się okazało było to przecięcie przez które tak włąśnie piszczało sprawdz układ dolotowy węże. tej rysy prawie wogule nie było widać dopiero po ściśnięciu widziałem pęknięcieRoss pisze:Witam
turbo ładnie Ci gwiżdże u mnie też jest ładna melodyjka szczególnie jak schodzi z obrotów a na postoju musiałbyś mieć potężną dziurę gdyby to miało być przyczyną a skoro zbiera się ładnie to mało prawdopodobne żeby była jakaś potężna dziura tym bardziej że u mnie też tak gwiżdże a jak miałem pęknięty wąż to było słychać głośny syk a jak mi kiedyś zerwało wąż z turbo to gwizdało jak w odrzutowcu :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
U mnie podobnie gwiżdże zwłaszcza jak silnik się nie nagrzeje to wydaje dźwięk jak w autobusie;) Ogólnie mi to nie przeszkadza powiedział bym że bardzo mi to się podoba.
Wiele twierdziło że Turbina się kończy, jednak od kilku lat tak jest a zdrowo dostaje w palnik i nie ma żadnych problemów. Pompuje do 1bara. Radze podpiąć manometr i sprawdzić jak dmucha, jeśli wszystko jest ok to cieszyć się tylko ta melodią:)
Wiele twierdziło że Turbina się kończy, jednak od kilku lat tak jest a zdrowo dostaje w palnik i nie ma żadnych problemów. Pompuje do 1bara. Radze podpiąć manometr i sprawdzić jak dmucha, jeśli wszystko jest ok to cieszyć się tylko ta melodią:)
U mnie jest tak samo w 1Z Pierburg. Od samego początku jak go kupiłem do dzisiaj a samochód już ze mna sporo przejechał i zero problemów z tej strony. I tak samo miałem jak Lukasz1988 - znawcy twierdzili że turbina sie konczy i takie tam ale to gówno prawda jest. Też mi się to podoba w szczególności miedzy 2000 a 3000 obr w jakimś tunelu albo na parkingu podziemnym fajnie slychac przy otwartym oknie:)
-
- Forum Audi 80
No zauważyłem jak sie ludzie gapią .pzet83 pisze:U mnie jest tak samo w 1Z Pierburg. Od samego początku jak go kupiłem do dzisiaj a samochód już ze mna sporo przejechał i zero problemów z tej strony. I tak samo miałem jak Lukasz1988 - znawcy twierdzili że turbina sie konczy i takie tam ale to gówno prawda jest. Też mi się to podoba w szczególności miedzy 2000 a 3000 obr w jakimś tunelu albo na parkingu podziemnym fajnie slychac przy otwartym oknie:)
Jak ktoś się nie zna (czyli 90%) to mysli, że jakiś trup jedzie...
u mnie gwizda cały czas, ale na zimnym silniku bardziej dzwiek sie wydobywa:) kiedys przejeżdżałem kolo ludzi to sie odwracali bo był taki gwizd ;p dodatkowo jak wlacze jeszcze rezystor
@dodam jeszcze ze na drugim aucie gdzie ładuje 1,2bara turbina nie gwizdze tak jak w tym co orginalnie
@dodam jeszcze ze na drugim aucie gdzie ładuje 1,2bara turbina nie gwizdze tak jak w tym co orginalnie
Ostatnio zmieniony 14 mar 2010, 08:27 przez levis1991, łącznie zmieniany 1 raz.