[B4 1.9 1Z] Filtr oleju z a4 do b4
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[b4 1.9tdi 1Z] filtr oleju
panowie jaki powinienem miec w silniku 1Z zamontowany filtr oleju.byłem dziś w sklepie i koleś pokazał mi chyba z 6 różnych filtrów.wszystke pasują do mojego samochodu jednak sa różnej wielkości...kupiłem filtr firmy filtron op 525.
-
- Forum Audi 80
Re: [b4 1.9tdi 1Z] filtr oleju
to po mojemu zły filtr powinien być 525 + po tym jakiś symbol, ten twój nie ma ponoć zaworu zwrotnego i jest szerszy, poszukaj na forum było kiedyś o tym sam zakładałem ten temathudy pisze:panowie jaki powinienem miec w silniku 1Z zamontowany filtr oleju.byłem dziś w sklepie i koleś pokazał mi chyba z 6 różnych filtrów.wszystke pasują do mojego samochodu jednak sa różnej wielkości...kupiłem filtr firmy filtron op 525.
[ Dodano: 2007-05-09, 09:11 ]
viewtopic.php?t=2089 pozdrawiam
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
teraz mam zamontowany filtr firmy Mann 0511.ten co kupiłem to Filtron OP 525. ten mann-a jest dłuższy i cieńszy od filtrona który kupiłem. rolandasas czytałem ten temat o którym mówisz jednak nic tam nie jest wyjaśnione do czego służy ten zaworek zwrotny i co sie dzieje po założeniu filtra który tego zaworku nie ma.tam jest tylko napisane ze musi być filtr z zaworkiem zwrotnym i tyle.ale jeśli tak musi być to czemu w katalogu sa do tego silnika podane tez takie filtry które tego zaworka nie posiadają??
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
jak kaczki zaczynają gadać to może i jest mozliwe że filtry oleju wybuchaja :mrgreen: na tym świecie już mnie chyba nic nie zdziwi tak włąśnie sie zastanawiam czy sie zmieści bo strasznie mało miejsca tam jest.ale jesli w katalogu jest ze taki filtr pasuje wiec powinien pasować.a co z tym zaworkiem.wie ktos co się stanie jak założy się filtr bez niego??
Zawór zwrotny w filtrze oleju ma za zadania by olej z całego układu olejenia nie spłynął do miski olejowej, gdy auto sobie stoi pare godzin z unieruchomionym silnikiem.
Może to pogorszyć smarowanie w pierwszym cyklu rozruchowym silnika, kontrolka ciśnienia oleju lubi wtedy gasnąć po ok.3 sekundach.
Pozdrawiam :mrgreen:
Może to pogorszyć smarowanie w pierwszym cyklu rozruchowym silnika, kontrolka ciśnienia oleju lubi wtedy gasnąć po ok.3 sekundach.
Pozdrawiam :mrgreen:
Widziałem kiedyś u kumpla mechanika na warsztacie łupnął nowy filtr w Kia.Wkurzył się trochę,bo miał co sprzątać :mrgreen:daro26 pisze:rolandasas wlasnie ja tez kupilem filtr knechta do swojej audi i tez jest chyba bez zaworka taki mi sprzedali w intercars i na takim jezdze i nic sie nie dzieje zreszta gdzies czytalem ze filtry filtrona z zaworkiem potrafia wybuchnac
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
[B4 1.9 1Z] Filtr oleju z a4 do b4
Panowie nie popatrzyłem co mi gość w sklepie sprzedaje i dal mi filtr z a4 1Z Jest on szerszy ale dużo krótszy. Jest jakaś między nimi różnica oprócz wymiarów.czy można montować taki?