[B4 1Z] Grzanie świec - dziwne zachowanie
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
da się,można to zrobić na dwa sposoby.albo na szybko: po prostu wyciągasz zawleczkę która go trzyma wyciągasz czujnik i szybko wkładasz nowy.jednak trzeba zrobić to szybko by nie wyleciało dużo wody ( chodź dużo nie wyleci bo ten czujnik jest dość wysoko patrząc na cały układ) no i musisz pamiętać o uszczelce która jest przy czujniku bo pewnie z nowym jej nie dostaniesz (zwykły oring). drugi sposób to trzeba odpiąć górny wąż od chłodnicy (odpiąć przy króćcu w którym jest ten czujnik) podstawić coś pod ten wąż i zlać trochę płynu (wyleci może z pół litra)
jeśli chodzi o grzanie świec to w moim przypadku wygląda to następująco:
padł mi ori przekaźnik świec nr 335 (taki wysoki) i świece cały czas się grzały nawet bez kluczyka i rozładowywało mi akumulator więc elektryk, który mi to robił włożył do auta przekaźnik nie ori bo innego nie miał (dla mnie było szokiem że w ogóle coś miał)
i teraz na tym zamienniku kontrolka od świec zapala mi się zawsze nie zależnie od temperatury i gaśnie dopiero po kilkunastu sekundach po odpaleniu
a na ori kontrolka zapalała mi się tylko jak był ciepły i gasła od razu po odpaleniu
więc może to być nieoryginalny przekaźnik ale to są tylko moje domysły i spostrzeżenia
padł mi ori przekaźnik świec nr 335 (taki wysoki) i świece cały czas się grzały nawet bez kluczyka i rozładowywało mi akumulator więc elektryk, który mi to robił włożył do auta przekaźnik nie ori bo innego nie miał (dla mnie było szokiem że w ogóle coś miał)
i teraz na tym zamienniku kontrolka od świec zapala mi się zawsze nie zależnie od temperatury i gaśnie dopiero po kilkunastu sekundach po odpaleniu
a na ori kontrolka zapalała mi się tylko jak był ciepły i gasła od razu po odpaleniu
więc może to być nieoryginalny przekaźnik ale to są tylko moje domysły i spostrzeżenia
z elektryką nic nie robił. powiedział, że mój przekaźnik się rozwalił bo nie rozłączał i wstawił zamiennik i powiedział że ten zamiennik tak ma.
nie mogę nigdzie dostać ori więc jeżdżę na tym zamienniku a autko odpala i działa normalnie.
a czy jest jakiś problem z tym grzaniem świec jak tam będę dłużej jeździł?
[ Dodano: 2010-06-17, 18:26 ]
Koledzy czy ktoś zna odpowiedz na moje pytanie?
nie mogę nigdzie dostać ori więc jeżdżę na tym zamienniku a autko odpala i działa normalnie.
a czy jest jakiś problem z tym grzaniem świec jak tam będę dłużej jeździł?
[ Dodano: 2010-06-17, 18:26 ]
Koledzy czy ktoś zna odpowiedz na moje pytanie?
witam wszystkich
otóż wczoraj zaistniała ciekawa sprawa z moją b4, w godzinach popołudniowych (temp na dworze 33st) wsiadam do niuni, przekręcam kluczyk a ona grzeje świece i przez 0.5 km chodzi na wyższych obrotach. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu po kilku minutach znowu to samo.
Wydaje mi się że to czujnik niebieski, ten który odpowiada za grzanie świec ale proszę o potwierdzenie bądz sugestje.
otóż wczoraj zaistniała ciekawa sprawa z moją b4, w godzinach popołudniowych (temp na dworze 33st) wsiadam do niuni, przekręcam kluczyk a ona grzeje świece i przez 0.5 km chodzi na wyższych obrotach. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu po kilku minutach znowu to samo.
Wydaje mi się że to czujnik niebieski, ten który odpowiada za grzanie świec ale proszę o potwierdzenie bądz sugestje.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
No jak padł czujnik i komp widzi że jest poniżej 5 stopni na plusie to grzeje świece ,podłaczasz vaga i wszystko wiesz Zanim wymienisz czujnik temp.zdejmij sobie fajeczki zasilające świece bo ci sie szybciutko zjarająkkuchta pisze:Wydaje mi się że to czujnik niebieski, ten który odpowiada za grzanie świec ale proszę o potwierdzenie bądz sugestje.